Inspekcija zabranila dežure učenika: Izrabljuju djecu kao robove

Osnovna škola “Nedelišće” u Međimurskoj županiji u Hrvatskoj, po nalogu prosvjetne inspekcije, ukinula je dežure učenicima na ulazu u školu nakon anonimne prijave da djecu izrabljuju.

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola, gdje su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljali tanjire na stolove.

No, nakon anonimne prijave da se “djeca na ovaj način izrabljuju skoro kao robovi” i da su “izložena teškom fizičkom radu u kuhinji i opasnostima kod dežuranja”, OŠ “Nedelišće” je, po nalogu inspekcije, ukinula ovu praksu.

Direktor škole Ivica Paić objasnio je da je inspekcija odluku donijela pozivajući se na odredbu koja govori o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi i na odredbu iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje.

Iz toga se posredno može izvući zaključak da, ako se dijete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako neko nasrne na njega.

No, direktor smatra da je dežuranje na ulazu dio tradicije.

– To je imalo svoju pedagošku svrhu. Nije to samo dežuranje, to je i domaćinstvo jer, kad vam dođu stranke, učite se ophođenju i komunikaciji – kaže Paić.

Objašnjava da su dežurstva bila regulirana kućnim redom škole usvojenim na vijećima roditelja, učenika i učitelja, a donio ga je školski odbor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79