Inspekcija zabranila uvoz 1.600 kilograma jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS zabranila je uvoz dvije pošiljke sa ukupno 1.630 kilograma jagoda porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida, rečeno je Srni u Inspektoratu RS.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je uzeo uzorke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi u ispitivanom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani, te hrani za životinje.

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje pošiljke u prisustvu nadležnog inspektora.

U skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta voća i povrća inspekcija posebnu pažnju usmjerava upravo na ciljane kontrole, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, akcenat usmjeren na ove pošiljke, naveli su u Inspektoratu.

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz ukupno pet pošiljki jagoda porijeklom iz Albanije upravo zbog povećanog sadržaja pesticida.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79