Inspektori SIPA-e čekali Debevca u restoranu “Luka”; Nisu znali da će ga hapsiti a onda je došlo naređenje

Inspektori SIPA-e čekali Debevca u restoranu “Luka”; Nisu znali da će ga hapsiti a onda je došlo naređenje


Ranko Debevec uhapšen je 18.12.2023. u konobi “Luka” u Sarajevu. Uhapsili su ga inspektori Sipa koji su prije njega stigli u taj ugostiteljski objekat, ali, prema mojim izvorima, nisu znali koga trebaju da uhapse.

Debevec je u konobu stigao oko 14 časova, zajedno sa svojim pratiocem Asmirom Klapuhom.

Piše: Slobodan Vasković

Debevec je sjedio nekih sedam, osam minuta, nakon čega je stolu za kojim je sjedio prišao Klapuh u pratnji jednog inspektora Sipa i pozvao ga da izađe.

Bivši predsjednik Suda BiH je izišao sa Klapuhom i inspektorom Sipa, da bi se vratio za svoj sto nakon nekih desetak minuta. Tada su sa njim bila tri pripadnika SIPA-e, sa kojima je raspravljao oko toga ko je potpisao naredbu da bude uhapšen i da mu se oduzmu telefoni.

Inspektori su mu odgovorili da “rade svoj posao” i da će “sve informacije dobiti u sjedištu Sipa”. Rasprava je kratko trajala.

Zamolili su ga da ugasi telefon i da ga preda, ali Debevec je nazvao svoju advokaticu Vasviju Vidović, te još jednu osobu.

Nakon toga su mu oduzeli telefon, ugasili ga i odveli iz konobe.

Debevec je suspendovan sa pozicije predsjednika Suda BiH, a VSTS je za vršioca dužnosti izabrao sudinicu Minku Kreho. Debevec, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH koji je uhapšen kada i on, odlazi u pritvor, nakon odluke sudije Branka Perića da prihvati zahtjev Tužilaštva BiH.

Oni su uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Obojica će pritvorske dane provesti u KPZ Vojkovići.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija