Institucije BiH objavile koliko imaju zaposlenih Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih

Iz obimnih tabela vidljivo da je primjerice u policijskim agencijama na državnom nivou i to Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela ukupno radi 3.906 policajaca

Premda bi zasigurno svakom dobronamjernom u ovoj zemlji bilo logičnije i draže da se pri zapošljavanju ne “prebrojavaju krvna zrnca”, nego da se prvenstveno zapošljavaju sposobni kadrovi, pitanje nacionalnog ključa naša je realnost

U Bosni i Hercegovini često se postavlja pitanje zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama vlasti. Tako se nerijetko može čuti priča o ugroženosti nekog od naroda po pitanju nacionalne zastupljenosti , a čelnici određenih institucija na pitanja da li se pri zaposlenju kadrova gleda „na nacionalni ključ“ često kažu kako “struktura državnih službenika okvimo odražava nacionalnu strukturu stanovništva, prema posljednjem popisu”.

Iako bi zasigurno svakom dobronamjernom u ovoj zemlji bilo logičnije i draže da se pri zapošljavanju ne “prebrojavaju krvna zrnca”, nego da se prvenstveno zapošljavaju sposobni kadrovi, pitanje nacionalnog ključa naša je realnost. Pokazuju to i odgovori na poslaničko pitanje Saše Magazinovića, pristigli iz vise od 70 institucija BiH o tome kakav je nacionalni sastav zaposlenih u državnim institucijama.

Tako je vidljivo da je u državnim institucijama prema podacima za dostavljenih 20.671 uposlenika njih 9.207 su Bošnjaci, 3.873 su Hrvati, 7.307 su Srbi, a iz reda ostalih je njih 284 (tabela skroz na dnu).

S obzirom na to da je prema posljednjim podacima Vijeća ministara BiH u državnim institucijama 22.227 zaposlenika, znači da podaci o nacionalnoj pripadnosti nisu dostavljeni za 1.556 uposlenika.

Iz obimnih tabela vidljivo da je primjerice u policijskim agencijama na državnom nivou i to Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela ukupno radi 3.906 policajaca.

Od tog broja 1.757 su Bošnjaci, Srba je 1.329, Hrvata 804, a iz reda ostalih je 16 policajaca .

U tabele nije uvršten nacionalni sastav uposlenih u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, koji su te podatke dostavili odvojeno.

Prema podacima koje je dostavio Sud BiH u svom odgovoru u toj pravosudnoj instituciji ukupno je zaposleno 289 osoba (sudije, stalno zaposleni i IPA projektno osoblje zaposleno na određeno).

-Izuzevši predsjednika Suda i sudije, koje podatke posjeduje VSTV BiH s obzirom da vrši proces izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, nacionalna struktura zaposlenih iznosi: 129 Bošnjaka, 33 Hrvata ,55 Srba , te 21 ostalih- naveli su između ostalog iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da imaju 244 zaposlena, I to kako su naveli : Bošnjaka iz Federacije Bosne i Hercegovine – 134, Hrvata iz Federacije Bosne i Hercegovine -36, Srba iz Federacije BiH 9, Hrvata iz Republike Srpske jednog, Srba iz RS 48, Bošnjaka iz Brčko Distrikta jednog, ostalih iz FBiH 14,a iz RS jednog .

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je dostavila odgovor označen stupnjem tajnosti INTERNO, pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka, radi čega podaci OSABiH nisu uneseni u tablični pregled prenosi Fokus.

U nastavku teksta možete pogledati tabelarni prikaz podataka (19 dokumenata)  o nacionalnoj strukturi uposlenih u ostalim državnim institucijama…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79