Irena Hadžiabdić: CIK je nezavisan i nepristrasan u svom radu

Reagirajući na nedavnu objavu Informacije Vlade RS na svojoj službenoj web stranici kojom se pozivaju članovi organa za provođenje izbora iz RS-a da podnesu ostavke, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ističe svoju nezavisnost i nepristrasnost u obavljanju svojih dužnosti.

CIK BiH naglašava da su sve izborne komisije, kao i birački odbori, dužni postupati nezavisno i nepristrasno, te poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Podsjećajući na odredbe Izbornog zakona BiH, ističu da je isključiva nadležnost CIK-a BiH da koordinira, nadgleda i regulira zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora.

Također, CIK BiH ističe da Izbornim zakonom BiH nije predviđena uloga drugih izbornih komisija u provođenju ovlaštenja Centralne izborne komisije, niti mogućnost prenošenja tih ovlaštenja na bilo koju drugu instituciju.

Iz Ureda za informiranje CIK BiH poručuju da od svih članova izborne administracije očekuju zakonito i profesionalno postupanje, bez pristranosti i političkih utjecaja.

Sve aktivnosti provode se u cilju zakonite pripreme, organizacije i provođenja Lokalnih izbora 2024. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79