Ironija u RS: Vodili kampanju protiv plate u kovertama 2021. godine, a zbog Dodika, koverte se vraćaju

Usvajanje Zakona o dopunama Zakona o radu RS-a na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izazvalo je živu raspravu te postavilo niz ključnih pitanja o načinu isplate plaća, plaćanju doprinosa i troškovima podizanja gotovine s računa.

Unatoč tvrdnjama da nema potrebe za dodatnim sredstvima iz budžeta RS-a, mnogi su zabrinuti zbog “kreativnih rješenja” poslodavaca koja bi mogla dovesti do sive ekonomije. Novi zakon propisuje novčane kazne za poslodavce koji isplaćuju plate u gotovini suprotno zakonu, ali su mnogi skeptični oko njegove primjene.

Muhamed Hasanović, zamjenik ministra financija BiH, iznio je ozbiljne zabrinutosti za Klix.ba glede najave isplate plaća u kovertama dužnosnicima Republike Srpske koji su pod američkim sankcijama.

Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o radu RS-a sinoć, situacija je izazvala niz pitanja i kontroverzi. Hasanović naglašava da donošenje ovakvih izmjena zakona potiče sivu ekonomiju i predstavlja korak unazad u suzbijanju nelegalnih praksi.

“Isplata plata u gotovini direktno favorizuje nezakonite aktivnosti poslodavaca, kršenje radničkih prava i dovodi u pitanje integritet sistema”, naglasio je Hasanović.

Uz to, Hasanović je naglasio potencijalne posljedice za zaposlene, ističući da će dugoročno smanjenje uplata doprinosa rezultirati manjim iznosima penzija, što će negativno utjecati na socijalnu sigurnost građana.

“Ovakav zakon ne samo da podriva finansijsku stabilnost i transparentnost, već i šteti budžetu Republike Srpske i dugoročno ugrožava socijalnu dobrobit radnika”, dodao je Hasanović.

Uz to, Hasanović je iznio sumnje u zakonske mjere u pogledu njihove usklađenosti s međunarodnim standardima i principima, posebno u svjetlu američkih sankcija.

“Očekujemo da će američka administracija pažljivo pratiti ovaj razvoj situacije i reagovati u skladu sa svojim međunarodnim obavezama”, istakao je Hasanović.

Također, Hasanović je podsjetio da je prije tri godine, upravo Poreska uprava RS-a provela medijsku kampanju: “Recite NE plati u koverti, prijavite svog poslodavca“.

“Prilikom čega su naveli da se upravo time nanosi šteta po budžet RS-a, ali i radnike kojima će dugoročno gledano, zbog manjih uplata doprinosa biti i manje penzije, što predstavlja potpunu kontradiktornost sa jučer usvojenom dopunom Zakona”, naglasio je zamjenik ministra.

Konačno, istaknuo je da se, s obzirom na to da se spomenuti zakon odnosi na zaposlene unutar Republike Srpske, nameće još jedno pitanje: što je s radnicima u institucijama Bosne i Hercegovine, gdje se već razmatra moguće rješenje putem direktnog slanja javnih poziva na adrese pošte u Bosni i Hercegovini radi dostavljanja ponuda.

“Hipotetički gledano, neminovno je zapitati se kako će američka administracija reagovati u tom slučaju, te da li su i ponuđači spremni potencijalno ugroziti svoja preduzeća, ali i zaposlenike i njihove porodice”, zaključio je Hasanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79