Isplatom plaća igračima putem nota računa klubovi krše Zakon

”Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH, FBiH, te različitih županija, poput zakona o radu i niza drugih”, poručili su iz Sindikat profesionalnih nogometaša u BiH. –
Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini zaprimio je nekoliko upita premijerligaških igrača za pomoć i pravno savjetovanje. Riječ je o statusnim problemima u vezi isplate ugovorenih mjesečnih plaća ili naknada za njihov profesionalni angažman u klubovima. “Načini isplate sredstava od strane klubova prema igračima otvara brojna pitanja, stoga želimo upoznati javnost s istim. Nekoliko premijerligaških klubova potpisuje ugovore s igračima na minimalan, zakonski obavezan, iznos mjesečne plaće, ostatak ugovorenih sredstava vode kroz različite ugovorne anekse, a isplata novca se vrši putem naloga preko ‘nota računa’.
Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH, FBiH, te različitih županija, poput zakona o radu i niza drugih. Ako klubovi nemaju mogućnosti da, poštujući zakone i pravila krovne kuće bh. nogometa, formiraju tim koji će biti konkurentan u premijerligaškom natjecanju, onda njima nije mjesto u Premijer ligi BiH. Planiranje, odgovarajući stavke u proračunu, te trošenje raspoloživih sredstava uz poštivanje zakonskih akata donosi stabilnost klubova, a ovakav vid poslovanja dugoročno probleme za sam klub i odgovorne osobe u istom”, stoji u priopćenju Sindikata koje prenosi Klix.ba. Također, iz ovog Sindikata su apelirali na Povjerenstvo za licenciranje NS BiH da u procesu licenciranja klubova maksimalno profesionalno pristupe poslu, ne zatvarajući oči na očito nezakonsko poslovanje pojedinih klubova, ”što bh. nogomet vraća unazad, umjesto puta napretka kojim želimo ići”.
“Pozivamo i igrače profesionalce da potpisuju ugovore s jasno naznačenim i dogovorenim novčanim iznosom, bez dodatnih aneksa i prikrivanja stvarnih iznosa primanja. Transakcije isključivo vršite putem bankovnih računa, s obzirom da je svaki vid isplate plaće ‘kešom’ kršenje zakona. Želimo istaknuti da je potrebno razumjeti zbog čega igrači pristaju na ovakav vid isplate sredstava, obzirom da je ova praksa raspostranjena na nekoliko kluba”, poručili su.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments