(FOTO) Ispovijest ogorčene radnice iz Srebrenika: “Dnevno radiš 17h, a satnicu su plaćali 1,60KM”

(FOTO) Ispovijest ogorčene radnice iz Srebrenika: “Dnevno radiš 17h, a satnicu su plaćali 1,60KM”


Bosna i Hercegovina ostaje bez radne snage. Radnika već duže vrijeme nedostaje u građevinarstvu, svim granama industrije, fizički zahtjevnim i stručnim poslovima a najteže je u ugostiteljstvu.

Sve je više vlasnika ugostiteljskih objekata u KS-u koji su svakodnevno u potrazi za radnicima. Posao nude preko oglasa, obično putem društvenih mreža, gdje nerijetko naiđu na loše komentare, što otežava situaciju i potragu za radnikom.

Vlasnici ugostiteljskih objekata žale se da ne mogu naći radnike iako nude, kako oni kažu, odlične uslove

Samo rijetki dođu do cilja – radnika. A kada nađu radnika, onda ide istrebljenje! – piše Crna-Hronika.

Donosimo vam ispovijest ogorčene radnice iz Srebrenika koja je danima radila po 17h, da bi kraju obračun za isplatu bio više nego smiješan. Gazda je odbio, sve šta se može odbiti kako bi radnik dobio dnevnicu od 28KM, odnosno 1,60KM za svaki radni sat.

Alema Mašić Imširović tvrdi da je radila u restoranu Hotel&Restoran La More u Srebreniku. Pročitajte njenu priču

“Firmica il ti ga firmetina Sanco d.o.o  Il ti ga restoran Hotel&Restoran La More u kojem radiš od 06-23h dan, dan, 15 dana u mjesecu odnosno bez dana pauze. Tj 18 h u cugu.

270 sati mjesečno (i više jer često produžuje zbog fešti, produžetak inače od 23 pa i do 6 ujutro 30KM). U kojoj radiš od 15.12 do 06.01 bez dana pauze, dakle dan za danom. Odemo u 4-5 ujutro dodjemo u 10, i tako svaki dan. Znalo se odlaziti u 4.30 a doći u smjenu u 06.00) i po 24 sata.

Knjiga se znala pisat tek 3. dan što je bilo najgore kada oduzimaš stanje iz kase koje si kucao predhodni i dan prije i tako dalje. Konobari su znali pisati knjigu po 4-5 sati. Gdje konobari smještaju i nosaju stolove koji su teški preko 20kg i to svaku noć poslije fešte da bi napravili kolegama koji dolaze u prvu normalne uslove za rad. Tako isto prije fešte, dok uneseš 100tinjak (+,- ) stolova nisi ni za kuće a kamoli za posla.

Ko konj se lomiš, na kraju kad daš otkaz naplate ti opremu koju treba da razdužis i sanitarnu koju nigdje kao ugostiteljski radnik nisi platio. Firma u kojoj eure predaješ po 1.94 a platu ti isplaćuju po 1.95.  Još jedan od razloga zašto tacnu nikad u životu neću uzeti u ruke.

Ništa popij Sančo kafu za 113 KM, halal bilo meni milostinja ne treba ❤️

Ugovora nemam jer me dotični odjavio pokušavajući sa biroa uzeti neki poticaj pa sam ja u međuvremenu dala otkaz. Ono što je Dile (Dijan šef koji je dao otkaz, a na kraju ispalo da je dobio) gradio godinama uništit ćeš za kratko vrijeme. Još kaže objavi slobodno volim ja ciganluk, odkud baš 😂

P.S obavijest za sve ostale, ne trazi se radnik zbog proširenja posla nego zbog nedostatka radnika.  Za mjesec se promijeni njih 7-8 minimalno. Neće niko da trpi ono što smo trpili mi, da se usred iftara isti taj dernja kao na ovce. Odnosno toliko se dere da zadnji gost na dnu sale pita šta se dešava u kuhinji. I kažu neće omladina da radi 😂- završava svoju ispovijest Alema Mašić Imširović piše Crna-Hronika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija