(VIDEO) Ispovijest Seada Marevca za CH: “Pregalizi su mi Hamzu kamionom! Nastradalo dijete proglašeno 100 posto krivim!”

Naizgled jedan sasvim običan junski dan, sada već davne 2012. godine obilježila je stravična tragedija na Stupu, kada je desetogodišnjeg dječaka, Hamzu Marevca, na pješačkom prelazu, na dijelu ceste na kojem su sigurnost učesnika u saobraćaju ugrožavale tezge nelegalne pijace, udario kamion.

Nažalost, od zadobijenih povreda, maleni Hamza preminuo je na licu mjesta, na rukama prolaznika.

 

 

(VIDEO) Amir Agić za CH: On njih nije ubio, on je njih masakrirao! Svaka kost na tijelu bila im je slomljena

“Mog Hamzu niko nije smio zgaziti. Da je išao bijelom linijom, da se nije htio skloniti, njega niko nije imao pravo zgaziti” – kroz suze rekao je očajni otac dječaka poginulog na Stupu u Sarajevu.

Od tada do danas prošlo  je devet godina, a epilog višegodišnje istrage i suđenja je da je dječak kriv za svoju smrt, a da njegov otac duguje 4.800 maraka po presudi iz parničnog postupka sa osiguravajućom kućom. Pomoć da plati troškove nudili su mu prijatelji, rodbina, čak i ljudi koje ne poznaje, ali on to ne želi učiniti.

Pa, ipak o tome želi govoriti, jer mora govoriti , kako bi nepravda bila ispravljena, iako bol nikada neće biti izbrisana.

Izvještaj o smrti desetogodišnjeg dječaka potpisao je, kasnije uhapšeni, uhapšeni Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, pa je Marevac samoinicijativno svoj iskaz ponudio Tužilaštvu BiH.

Prva koja je došla na lice mjesta bila je časna sestra sa Stupa, koja je uzela moga Hamzu. “Vaš Hamza je blaženo umro, nije pomagao, nije ništa” rekla mi je..

Upitan je dio u kojem se navodi da je Hamza istrčao na cestu, da je kamion prešao preko njegovog tijela i tako ga odgurao do ivice kolovoza. Svjedoci su i tokom suđenja tvrdili da je desetogodišnjak išao  pješačkim hodom, i da mu je nedostajalo svega pola metra da pređe cestu, a  porodicia  i danas čuva  Hamzin školski ruksak kao dokaz da ga kamion nije pregazio, jer školski ruksak, kao i njegov sadržaj nije oštećen.

Sead Marevac godinama traži pravdu, nije se umorio i neće, kaže nam, a ohrabren borbom Muriza Memića, nada se da će neko ponovo otvoriti slučaj nesreće u kojoj je život izgubio njegov malodobni sin.

Tračak nade postoji, kazao je za naš portal, a dok postoji nada postoji i vjera da će istina biti zadovoljena, jer ako je u nešto vjerovao njegov Hamza, vjerovao je u pravdu, pa i ne čudi što je kao mali uvijek isticao da će jednog dana postati policajac…

Nažalost, sudbina je odredila drugačije tokove, no pravde ima i iskreno se nadam da će biti zadovoljena, dodao je Marevac za portal CH.

“Rekli su mi da je to bio mutavi dječak koji nije znao preći ulicu”

Potresna poruka

– Dragi moj sine, znaš li da si svojim nesretnim potezom zadužio svog babija za 100 invalidnina, koje moram platiti na ima troškova Suda za borbu da dokažemo da nisi bio mutavo dijete koje ne zna prijeći cestu? Tvoj babi zna šta je istina i ja ti ovu žrtvu halalim. To ti je učinila ona država za koju te babo učio da je voliš i za koju se i on borio, ne nadajući se da će nam ovako vratiti – napisao je Marevac u potresnoj poruci na društvenim mrežama.

“Svoju invalidninu, 8 godina koju sam zaradio na Žuču, gdje sam ranjen. 8 godina moram izdvajati za sudske troškove za svoje mrtvo dijete. Nikad neću platiti. To je za mene poniženje. Ako trebam odležat ću svoje mrtvo dijete.”

Kaznu ću odležati u zatvoru

Pomoć Seadu da plati 4.800 KM troškova parničnog postupka već su ponudili brojni građani i firme, ogorčeni što je sistem svu krivicu za tragediju prebacio na dijete, ali nam je očajni otac jučer kazao kako to ne želi prihvatiti.

– Odlučio sam tražiti od Suda da mi tu kaznu pretvori u dane zatvora, koje ću ja za svoga Hamzu odležati – kazao je on.

Sead Marevac: Očajni otac dječaka poginulog na Stupu u Sarajevu izgubio spor

“I suborci su mi okrenuli leđa!”

“Svom predsjedniku udruženja, sam rekao da mi je došla presuda od 4.800KM. Znam da ima para udruženju. Pomislio sam da će mi oni pomoći. Moj predsjednik je meni poslao jedan veliki LIKE. Sviđa mu se”

Hamzina posljednja objava na Facebook-u

Ko je ukrao 10 KM džeparca od mrtvog dječaka Hamze

Hamzi je tetka u ruksak ubacila 10 maraka. Na uviđaju je pregledala ruksak kako bi potvrdila da je njegov. Vidjela je novac, ali ga kasnije kada su nam iz policije vratili ruksak novca nije bilo. Kakva osoba moraš biti da uzmeš džeparac mrtvog djeteta. – dodaje ogorčeni otac nastradalog dječaka Hamze

Marevca samo interesuje da proba doći do istine. Izgubljen dječiji život je već prevelika cijena.

“Koga se ja trebam bojati u svom gradu kojeg sam oslobodio?” – pita se na kraju Sead Marevac

(VIDEO) Muriz Memić za CH: Mi smo njih već porazili!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79