(VIDEO) Muriz Memić za CH: Mi smo njih već porazili!

Osmog februara 2021. navršiće se pet godina od smrti Dženana Memića, a da istraga i sudski procesi koji su još u toku, nisu dali odovor na glavno pitanje: kako je ovaj mladić izgubio život. Međutim, s tim u vezi Dženanov otac Muris Memić nema dvojbe. On od početka tvrdi da njegov sin nije izgubio život u udesu, nego da je brutalno ubijen. Sve ove godine Muriz Memić goloruk “juriša na vjetrenjače” i bori se protiv organa gonjenja koji tvrde da je Dženan Memić poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Razgovarao: D. Pavlović

“Osmog februara 2021. navršiće se pet godina od ubistva Dženana Memića. Tog dana Dženan je izašao iz kuće i više se nije vratio. Sa tom djevojkom (Alisa Mutap, op.a.) nije dugo bio u vezi, neka dva mjeseca. Šetali su zajedno, rame uz rame. Njoj su napisali nekakvu amneziju, a znamo svi da krije istinu o tome šta se desilo. Ona nema amneziju. Šest doktora je reklo da ona nema amneziju. Međutim, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo na čelu sa Dalidom Burzić, nekada glavnom tužiteljicom njoj je dalo zaštitu. Alisa nikad nije saslušana u kantonalnom tužilaštvu. Saslušana je u MUP-u kod Hasana Dupovca u prisustvu svojih roditelja”, priča Memić i dodaje:

– Od početka je krenulo namiještanje. Odmah su rekli da je saobraćajna nesreća, a 27. marta da se radi o ubistvu, da bi 24. juna 2016. opet okrenuli da je u pitanju saobraćajna nesreća. Međutim, svi vidimo da se radilo o ubistvu, svi dokazi na to upućuju.

Cijelu ispovijest oca ubijenog Dženana Memića pogledajte u nastavku.

Memiću ni danas mi nije jasno kako čovjek vijest o smrti djeteta primi i podnese. Priča kako ga je nazvao bratovljev sin i rekao da moraju do bolnice, jer je Dženan imao saobraćajnu nesreću.

“Usput do bolnice ne znaš ni šta bi mislio, samo da mije nešto teško. Gore kad sam došao, našao sam rahmetli doktora Aliju Čelju koji mi je rekao da je Dženan u teškoj situaciji i da ga mora hitno operisati. Pitao sam o čemu se radi i odgovorio mi je da ima veliki otok na glavi jer je dobio udarac u glavu. Rekao sam da učini sve što može. Operacija je trajala do jutarnjih sati. Doktor je rekao da je teška situacija, ali da će vidjeti kako ćebiti. Sedmi dan nakon toga Dženan je umro…

Situacija se odmah na početku zakomplikovala. Kobnog dana kad sam ušao u sobu i otkrio da ga vidim, primijetio sam da nema nikakvih povreda. Pitao sam doktora kako to da nema povreda a doživio je saobraćajku? Doktor mi je odmah odgovorio: Ko je tebi rekao da je saobraćajna nesreća? Rekoh, rekla ona djevojka. To nije tačno jer je ovo udarac tupim predmetom u glavu, samo ne bih precizirao o čemu se radi. Ta djevojka laže. Ovo nije od udesa nego je ovo pokušaj ubistva, jer je tad Dženan još bio živ”, prepričava Memić riječi doktora Čelje.

Naš sagovornik tvrdi da policija ništa nije uradilaa. Dodaje da su tek deseti dan došli da ga obavijeste da rade na predmetu.

– Poslije dženaze u kuću su došli Sanela Hasanbegović, Edin Grabovica i rekli da su oni primili ovaj predmet. Pitao sam ih gdje su do sad bili. Tek kasnije sam shvatio da su odmah počeli lagati… Potom sam 18. februara otišao u MUP KS gdje mi je Olga Vukša ispričala šta je zakjučeno na obdukciji, da je to udarac metalnom šipkom, promjera 18 milimetara. Na obdukciji nisu mogli utvrditi da li se radi o jednom ili dva udarca po istom mjestu i da doktor Hamza Žujo nije mogao reći da li se radi o ključu od vode ili o ključu od auto-točkova. To je bilo dovoljno da kasnije shvatim da me MUP i Tužilaštvo lažu – sjeća se Memić i dodaje:

– Tada je istragu vodio tužilac Ćato Meris. Policajac na licu mjesta mu je rekao da ovo nije saobraćajna nesreća, a tužilac je odgovorio” “Idemo sada tako da jeste, pa ćemo vidjeti dalje šta ćemo”. Ćato ne zna raditi taj posao i ne znam kako je uopšte došao na mjesto tužioca. Kada je 22. decembra 2017. na suđenu upitan ima li snimak uviđaja, on je odgovorio da nema, te da je on radio uviđaj i da niko nije snimao. Međutim, 18. januara 2018. svjedočio je policajac koji je radio uviđaj i rekao da ima snimak uviđaja jer je on snimao. Znači cijelo vrijeme tužilac je lagao na sudu. Oni su se držali toga, vidjeli su da ne ide, ali nisu odustajali, ali nisam ni ja odustajao, jer mi imamo dokaz, znamo ko je izvršilac, ali evo sudski postupak je takav, kakav je”, priča Memić.

Govoreći o tada glavnoj kantonalnoj tužiteljki Dalidi Burzić, Memić je rekao da joj je prvo poslao mejl s molbom da ga primi.

– Ona me je nazvala telefonom i rekla da su oni 7. marta otvorili istragu za ubistvo. Primila me je u kancelariju 15. marta 2016. Sjećam se da je tada rekla da je “to bilo naguravanje koje je eskaliralo”. Kada joj je advokat Ifet Feraget postavio pitanje kakvo je bilo naguravanje, ko Dženana nije htio ubiti, ko je ta osoba i otkud njoj ta priča, ko joj je ispričao, ona nije htjela odgovoriti, rekavši da ne prima advokate, a da je sad napravila izuzetak. Tada mi je Ifet rekao da ona laže, da će proces trajati dugo i da “ako ovo istjeramo do kraja, država ide naopako”. Morala je Dalida znati ko je to ispričao. Ispričala je Alisa. Oni su doveli Alisu, a mi smo to saznali, te nam je rečeno da je to bio informativni razgovor. Ifet mi je pojasnio da se u Tužilaštvu ne obavlja informativni razgovor.

Memić ističe da je cijeli slučaj dugo trajao i da je očekivao da će im “nekog poturiti”.

“Taj snimak s kuvajtske rezidencije, na njemu se vidi kombi. E taj kombi je promijenio četiri boje. Bordo, siva boja, plava boja kao tinta, tako je jedna od svjedokinja rekla i zelena boja. Na licu mjesta je nađen komad laka zelene boje koji je kasnije nestao u Federalnom MUP-u. Kako su oni došli do Ljube Seferovića ne znam, ali na rekonstrukciji se vidi da Ljubo laže, da je nesiguran. Nije znao pokazati mjesto gdje se to desilo. Problem je što ovo nije jedini slučaj. Ovo kad se otkrije, moraće se mnogi slučajevi vratiti na početakm no to nije moj proble, Moj problem je da ovaj slučaj dovedem do kraja. Javnost vidi da ja od početka govorim istinu, da ni jedno slovo nismo promijenili za pet godina”, naglašava Memić.

Govoreći o Igoru Todoroviću, sudiji Kantonalnog suda Memić ističe da je on jedini imao hrabrosti i poštenja da na osnovu dokaza presudi da nije bilo saobraćajne nesreće.

“Presudio je pošteno, iako je kasnije imao probleme od Dalide Burzić da mora osuditi Rome. To je prijavljeno Državnom tužilaštvu, te je sudija Todorović tamo i svjedočio u vezi s tim. I pored prijetnji presudio je kako mu savjest nalaže. Vrhovni sud je vno naložio novo saobraćajno vještačenje koje je i urađeno.

Osvrnuvši se na izjavu sarajevskog ugostitelja i kik boksera Denisa Stojnića da je spreman javno reći ko je ubio Dženana Memića, Muriz Memić kaže da bi o moglo biti i kontraproduktivno.

“Ja i moj advokat znamo ko je ubica. Stojnić ako to zna, mislim da treba otići u Tužilaštvo BiH i prijaviti. I ja sam davno mogao javno progovoriti, ali šta bih dobio s tim? Ništa. Ko će privesti i saslušati tog čovjeka, a ko voditi istragu? Sabina Sarajlija je došla na čelo tužilaštvo samo da bi štitila krilimal Dalide Burzić. To je i pokazala. Ni jednom nije htjela da me primi”, rekao je naš sagovornik.

On pojašnjava kako je novoj glavnoj tužiteljici poslao dopis da ima sve dokaze o ubistvu.

“Kad sam poslao taj dopis, ona mi je odgovorila da dostavim dokaze o smrti. Poslao sam joj Dženanov smrtni list. Da li je to njena nestruka ili je namjerno urađeno, ne znam. Sad mislim da ovaj predmet više ne može voditi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu jer ne mogu sami sebe istraživati. Devet kantonalnih tužilaca je uvučeno u ovaj postupak. To je namjerno urađeno samo da bi nas raspametili. Iz tužilaštva trebaju odgovarati: Dalida Burzić, Ćato Meris i Sead Kreštalica. Svi ostali koji su znali, a nisu htjeli reagovati, neka im je na čast. A svi su znali, zamjenica Aida Topalović, Mladen Furtula koji je kasnije vodio postupak… Sv i su znali da se radi o ubistvu, ali nisu odustajali. Neka im je na čast”, kaže Memić i dodaje da je u svemu ovome policija “poseban slučaj”.

– Policija je zaštitila ovaj kriminal, skrenula istragu. Namjerno su to radili a mene su lagali. Dolazili su mi kući Admir Šalaka, Emir Mehmedagić, Sanela Hasanbegović, Olga Vukša, Hasan Dupovac, Emir Grabovica, Džafer Hrvat… To su policajci koji su istragu odveli u drugom pravcu. Kleli su se neki svojom djecom da je saobraćajka, a sad vidimo da su lagali. Šta god smo mi njima dali, otkrili, oni to upropastili. Svjedoka kada smo pronašli, Tužilaštvo je upropastilo. To je drugi živi svjedok. On se sad samo meni javlja”, veli Memić.

Na potsjećanje da je Vukša rekla Memiću da je u pitanju metalna šipka, on kaže:

“Olga Vukša zna to najbolje. Ona je unaprijeđena, dobila je veći čin. Šalaka i Dupovac su dobili veće činove. Svi su unaprijeđeni zbog ovog slučaja. Džafer Hrvat bi trebalo najbolje da zna i Nurija Memić. Oni znaju gdje su skrenuli istragu. Na početku sam mislio da Dalida Burzić i bivši komesar MUP-a Vahid Ćosić ne komuniciraju. Ta priča mi je bila servirana.Međutim, oni veoma dobro komuniciraju. Dopisivali su se nekim papirićima koje je prenosio kurir i ti su se papirići uništavali. U tom periodu sin Vahida Ćosića je imao udes sa službenim vozilom, ali je to zataškano. Oni su cijelo vrijeme dobro sarađivali. Ćosić mi je 29. februara 2016. u njegovoj kancelariji rekao da je ovo svirepo ubistvo. Džafer Hrvat, i Dalida Burzić su mi također rekli da je ovo svirepo ubistvo… Oni su mislili da će im ovo sa udesom proći, ali ih je iznenadilo što ja i Ifet Feraget ne odustajemo. Tri disciplinske prijave su napisane Ifetu samo da bi odustao. Međutim mi nismo odustali. Imamo svoj pravac. Mi smo njih već porazili. E sad, koliko će ovo trajati… Vidjećemo šta će uraditi Vrhovni sud. Vrijeme je da se ovo privede kraju i da se pohapse odgovorni. Podnijeli smo Tužilaštvu BiH prijavu protiv 45 lica. Istraga j otvorena i proširena a pojavili su se i novi svjedoci. No,meni je sve ovo sve sporo… Glavna tužiteljica Gordana Tadić je izjavila da će ova istaga dati rezultate”, priča naš sagvprnik te tvrdi:

– Dalida Burzić je pobjegla iz Kantonalnog tužilaštva jer nije mogla izdržati moj pritisak. Sama je u svojoj kancelariji rekla da me se boji. Ali ona je nagrađena pozicijom sudije Suda BiH. Tome je kumovao Milan Tegeltija i VSTV. Skoro kompletno vijeće je glasalo za izbor Dalide Burzić. No, veliki je uspjeh što smo mi spriječili da Dalida Burzić ne bude glavna državna tužiteljica, a malo je falilo – kaže Memić.

On ističe da bi druga odluka Vrhovnog suda FBiH trebala biti poštena i da se usvoji presuda Kantonalnog suda Sarajevo.

“Treba da se odbaci žalba Tužilaštva. Taj sud je faktički usvojio presudu, osim vještačenja saobraćajne struke. Sad je Zenit iz Banjaluke uradio novo vještačenje koje je pokazalo da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Federalno tužilaštvo koje od početka štiti Kantonalno tužilaštvo i Dalidu Burzić uporno istrajava na tome. Čak su pronašli nekog vještaka iz Srbije, a to je djelo Milana Tegeltije koji je slao svog čovjeka u Zenit da vidi dokle su stigli s predmetom. Ne znam zašto se Tegeltija interesovao dokle je došao taj predmet?

Na pitanje odakle on i njegova porodica crpe snagu da istrajavaju cijelo ovo vrijeme, Memić jednostavno odgovara:

“Ne znam, i ja se pitam. Bude dana da ne znam gdje ću krenuti. Naveče nema spavanja, nema ručka ni kafe. Dženan je tu, non-stop. Ja ne mogu odustati, ne mogu ga izdati. Ja sam ovdje nebitan, ovo radim i zbog druge djece. Ne mogu objasniti odakle mi snaga, ne mogu da izdam Dženana, jer ja mislim on uvijek tu, pored mene i da bih ispao kukavica kad bi stao. Mnoge porodice su odustale, evo vidimo i za ova dva policajca niko više ne istražuje. Tužilaštvo je palo i na tom predmetu. Saslušan su mnogi svjedoci, ali ništa nije urađeno… Međutim, ako me zdravlje posluži ja stati neću”, ističe Memić.

On dodaje da je za organizacije protesta potrošio mnogo novca. Sve što je zarađivao, ulagao je u organizaciju 19 protesta, koliko ih je do sada bilo.

– Bilo je tu putovanja u Austriju, Njemačku. Sve je to koštalo, svi zahtjevi, hodanja, kafe, ručkovi. Zovne te ovaj-onaj, dosta je tu bilo i šuplje priče, ali svakog moraš saslušati, sa svakim popričati… Koštalo je ovo dosta. Meni su ljudi nudili pomoć koja mi za sad ne treba.

Ovo je teška borba i valja je izdržati. Srećom imam krug ljudi oko sebe. Imam Ifeta bez koga ne bih došao dovde. S njim se poznajem od prije. Kad sam otišao kod njega na razgovor prvo njegovo pitanje je bilo: “Ko je Dženan”. Nisam mogao pričati pa je to ispričao moj prijatelj. Kad smo ga pitali kako ćemo za plaćanje, Ifet mi je rekao; “Sad si to pitao i nemoj više nikad”. I evo, Ifet već pet godina džaba radi. Mislim da je najveći humanista u BiH. Na stranu njegovo nesporno znanje, ali ljudskost je na prvom mjestu. Zapostavio je porodicu i mnoge predmete- kazao je Memić i dodao:

– Ima časnih i poštenih ljudi i u MUP-u, a ima i tužlaca poštenih. No, oni su manjina. Pratite aferu koja će potresti MUP KS, jer je sud presudio da se na početak mora vratiti činovanje. Činove su dobili ljudi koji to ne zaslužuju. U mom predmetu unaprijeđena su tri policajca. Zahtijevaću da im MUP oduzme te činove i da im se provjere diplome. Znam da im diplome nisu validne. Ima tu diploma poljoprivrednog fakulteta, a ljudi rade odgovorne poslove i svojim nesavjesnim radom o dvedu istragu u krvom pravcu i sakrivaju ubice… MUP će imati velikih problema da to riješi”, zaključuje Memić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79