Istiće rok za objavu rezultata: CIK tvrdi da će ispoštovati rokove

Javnost se pita da li će biti ispoštovan rok za objavu utvrđenih rezultata? I hoće li biti uvršteni i oni za predsjednika i potpredsjednika RS, više informacija se očekuje sutra.

Završava se brojanje glasova po naredbi CIK-a za različite nivoe vlasti. I objedinjuju rezultati. Sutra je rok za proglašenje utvrđenih rezultata opštih izbora. Koji su više puta do sada okarakterisani kao izbori historijskih krađa.

Mi već 20 dana nemamo izborne rezultate za 2 i po miliona građana ove zemlje. Nema načina da se to razumije. Ali ima obaveza nečija da spriječi takav oblik događanja. Je li to Evropa, je li to demokratski zapad, je li to OHR ili visoki predstavnik, ko god da je ima obavezu da spriječi mangupe da manipulisanje izbornom voljom građana – kaže sociolog Esad Bajtal.

Nezvanično, CIK će sutra objaviti utvrđene rezultate. Ali će izostati oni za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Jer brojanje glasova za taj nivo iz pojedinih opština i gradova još traje.

Oni koji nisu podržali odluku CIK-a o ponovnom brojanju kažu, ti rezultati biće nelogični.

Kada se objave sutra preliminarni rezltati izbora, onda tek se mogu ulagati prigovori i onda teku rokovi za stranke da mogu ulagati prigovore, a onda kasnije i žalbe Apelacionom sudu BiH. Ne znam kakvu će odluku donijeti CIK ali ako se ponište izbori, i to potvrdi Sud BiH onda CIK mora ponoviti izbore na tim biračkim mjestima gdje su poništeni rezultati izbora – kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Šehić vjeruje da će izborni rezultati, oni finalni, biti objavljeni na vrijeme, piše N1. Sutra se očekuje sjednica CIK BiH, nakon koje će možda biti jasnije je li ostalo dovoljno vremena da se prebroje preostali glasovi, razmotre prigovori političkih subjekata ali i eventualnih prigovora na odluke CIK-a.

U međuvremenu, državno tužilaštvo radi na prijavama i onim pristiglim iz CIK BiH ali i onim prijava podnesenim protiv CIK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79