Istražitelji stigli u Aman: Ko je bh. vize prodavao Iračanima?

U slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka uključilo se i Tužilaštvo BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Usputna stanica

Granična policija BiH, podsjećamo, vratila je sa Sarajevskog aerodroma prije mjesec 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a za koje su, kako su ispričali istražiteljima, platili po 1.000 eura posrednicima u Ambasadi BiH u Jordanu.

Kasnije je otkriveno da ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH, iako se radi o osobama koje dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika i BiH im je samo usputna stanica.

U istragu se ozbiljno uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a jučer nam je potvrđeno da su obaviješteni da je cijeli slučaj završio u Tužilaštvu BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa Sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, kao i od Granične policije BiH.

– Iz Granične policije BiH krajem prošle sedmice odgovoreno je da je predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH – rečeno nam je iz kabineta ministra MVP Igora Crnatka.

Dat nalog

Pojašnjeno nam je da je kancelarija za diplomatsko-konzularnu kontrolu MVPBiH u međuvremenu, u okviru svojih nadležnosti i na osnovu raspoloživih informacija, u sjedištu Ministarstva preispitala proceduru izdavanja viza iračkim državljanima u Ambasadi BiH u Amanu.

Nakon odgovora iz Granične policije BiH, izdat je nalog za upućivanje tima za kontrolu MVPBiH u Ambasadu BiH u Amanu – rečeno nam je.

Ko ih je čekao u Sarajevu

Sada se istražuje ko je organizirano dovodio Iračane preko Ambasade BiH u Amanu u BiH, koju su kasnije koristili kako bi se lakše domogli zemalja Evropske unije.Pogotovo je čudno da su svi odsjedali u jednom sarajevskom hotelu koji je nedavno bio predmet racije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79