Ivica Puljić: Dan kada je potpisan preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona prisjetio se vremena kada je potpisan preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH.

– U Vašingtonu je 2.3.1994. godine potpisan preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH s 10 kantona-županija. Pregovore su vodili isključivo Mate Granić i Haris Silajdžić uz stalne telefonske kontakte sa Zagrebom i Sarajevom.

Krešo Zubak je bio tu, Ivo Komšić je bio tu, ali pregovori su se vodili između Sarajeva i Zagreba. Pratio sam ovaj događaj za Oslobođenje. Tada sam upoznao Krešu Zubaka. Fin čovjek. Jedini političar koji je bio ranjen u rovu u borbi za slobodu BiH.

Godinu i pol kasnije, u Dejtonu, jedini je, uz Muhameda Šaćirbegovića, ministra vanjskih poslova BiH, koji nije htio potpisati mirovni sporazum. Obojica su smatrala da nije dobar za Bosnu i Hercegovinu. Bili su u manjini i nervirali su Amerikance, Sarajevo i Zagreb.

Vašingtonski sporazum predviđen je kao prva etapa dogovora, u drugoj etapi se u pregovore uključila i srpska strana. Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne BiH po kantonima, što se nikad nije ostvarilo. Odbačeno je u Dejtonu – napisao je Puljić na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79