Ivo Tadić napustio HDZ: Optužuje stranačko vodstvo za nedemokratske prakse

Ivo Tadić, objavio je svoju ostavku iz stranke. Tadić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, javno je iznio svoju odluku tokom konferencije za medije.

Pozivajući se na nedavne događaje unutar stranke, Tadić je izrazio duboku zabrinutost zbog onoga što je opisao kao nelegalne i nedemokratske prakse tokom unutarstranačkih izbora. Objasnio je da više ne može biti sudionik takvih akcija koje, prema njegovom mišljenju, štete hrvatskim nacionalnim interesima, te da napušta stranku.

Tadić je istakao da je postupanje stranačkog vrha, posebno Mate Zovka, dovelo do dominacije manje interesne grupe unutar stranke, pri čemu su osobni interesi stavljeni ispred šireg interesa stranke i njenih članova. Kritizirao je i nedemokratske izbore unutar stranke, ističući da je odsustvo demokratskog procesa dovelo do polarizacije članstva i dubokih podjela.

Nadalje, Tadić je istakao da su se nedemokratski postupci reflektirali i na lokalnoj razini, spomenuvši konkretno primjere Žepča i Usore. Naglasio je da je isključeno čak 49 mladih i uglednih članova iz stranke bez prave procedure, a da su se stranački dužnosnici koristili svojim položajem kako bi ostvarili osobne ciljeve.

Tadić je također kritizirao stranku zbog podrške smjenama kadrova HDZ BiH s važnih pozicija u institucijama, kao i podrške razrješenju dužnosnika iz stranke na raznim nivoima vlasti. Iako napušta HDZ BiH, Tadić je istakao da će i dalje nastaviti svoje političko djelovanje kao neovisni zastupnik, te će se zalagati za dobrobit hrvatskog naroda i svih građana.

Ovaj potez Ive Tadića označava značajan udarac za HDZ BiH stranku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79