Iz Krajine prevezeni u Kanton Sarajevo: Oko 700 migranata stiglo u Ušivak

U kasarnu Ušivak kod Hadžića stiglo je osam autobusa u kojima se nalazi oko 700 migranata, koji su danas prevezeni iz kampa Vučjak kod Bihaća.

Ovi migranti će u Ušivku boraviti privremeno, dok se ne osposobi kasarna u Blažuju u kojoj je predviđeno da provedu zimu.

Mjesecima su migranti boravili u nehumanim uvjetima kampa Vučjak, čije su zatvaranje tražili i predstavnici IOM-a, EU, UN-a i druge međunarodne humanitarne organizacije.

Sutra će bageri srušiti improvizovani kamp, koji je dobio ime “Jungle kamp”.

Iako je ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica za Faktor večeras potvrdio da su dobili dopis kako stiže 350 migranata, njihov broj je ipak duplo veći, te se stoga postavlja pitanje da li će kapacitet kasarne Blažuj biti dovoljan da primi sve njih.

Kolona autobusa s migrantima je krenula iz Vučjaka, preko Bosankog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada, Jaca, Donjeg Vakufa, Viteza, nakon čega su autoputem A1 Zenica – Sarajevo doputovali do Jošanice, a onda i do Hadžića.

Mještani Blažuja o premještanju migranata: Plašimo se, blokiraćemo ulicu

Mjesecima je nekoliko stotina migranata živjelo u nehumanim uslovima improvizovanog kampa Vučjak, nakon što su zvaničnici Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća odlučili sa izmjestiti migrante sa gradskih ulica.

Plan izmještanja migranata s Vučjaka i zatvaranja divljeg migrantskog kampa trajao je duži period, a nailazio je na različite opstrukcije.

No, posljednjim dogovorom minista sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića dogovoreno je da početkom ove sedmice krene akcija izmještanja 350 osoba.

Iako je deportacija bila zakazana za ponedjeljak, odgođena je za dan poslije. Tako je danas, oko 12 sati, sedam autobusa u pratnji policije stiglo u kamp Vučjak.

Za postupak izmještanja angažirano je više od 100 policijskih službenika, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, volonteri kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Izmještanju ovih ljudi u Sarajevu prethodili su zdravstveni pregledi i podjela prehrambenih obroka. Možemo konstatovati da je zdravstvena situacija prilično dobra, s obzirom da je evidentirano nekoliko slučajeva scabiesa (šuge) i prehlade. Najvažnije je istaći da sve protiče prema planu, bez ijednog incidenta – rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a i članica Operativne grupe Nermina Ćemalović uoči polaska migranata.

Ovim potezom skinut je dio tereta sa Unsko-sanskog kantona koji je najviše osjetio pritisak i borbu sa migrantskom krizom.

Sada će se vlasti u Kantonu Sarajevo morati baviti osiguranjem bezbjednosti građana, ali i migranata te im osigurati hranu, odjeću i smještaj dostojan čovjeka kakav nisu imali na Vučjaku.

Trenutno su u BiH migranti smješteni u nekoliko prihvatnih centara poput onih u Miralu i Biri na području USK, zatim u Salakovcu na području HNK, te Ušivku u Kantonu Sarajevo.

Mještani Blažuja poručili: Blokirat ćemo migrantima ulicu koja vodi do kasarne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79