Iz Muzeja ratnog djetinjstva ponovo se oglasili: Plaće od 5.000 KM su bruto, a ne neto iznos

Rat saopćenjima između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) i Muzeja ratnog djetinjstva se nastavlja.

Muzej ratnog djetinjstva nije dobio predviđeni budžet, uprava traži svoja prava

Nakon što je Ministarstvo objavilo plaće direktora i ostalih uposlenika Muzeja, reagirali su iz te ustanove, tvrdeći da se radi o neistinama. Također najavljuju da će tužiti Ministarstvo zbog, kako su kazali, ugrožavanja imidža Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva se žali jer nisu dobili novac iz budžeta, direktor sebi propisao plaću od 5.521 KM

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

1. Nije tačno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja.

2. Na objavljenoj slici nije nikakva “platna lista” kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane bruto, a ne neto plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad.

3. Zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije (nemamo problema s objavljivanjem istog, već sa malicioznom interpretacijom) je planirani godišnji budžet. Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak 5 mjeseci tokom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.

4. Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za šta postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na zvaničnoj stranici.

5. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97 posto svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih nivoa vlasti u BiH.

Muzej ratnog djetinjstva sredstva pravda donatorima od kojih ih dobija, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema sa bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za šta je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja.

Saopćenje: Odgovor na neistine koje je iznijelo Ministarstvo kulture i sporta KS na službenoj Facebook straniciMuzej…

Gepostet von War Childhood Museum am Donnerstag, 17. September 2020


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79