Iz SDA izbjegli odgovor je li im džamija preča od države. Pročitajte saopćenje

Iz SDA izbjegli odgovor je li im džamija preča od države. Pročitajte saopćenje


Sinoć je Igor Stojanović, kandidat za (pot)predsjednika FBiH, prozvao Stanku demokratske akcije da im je džamija preča od države.

“…SDA je važniji vjerski identitet nego državni. SDA je važnije ići u džamiju nego država. Važniji je nacionalni identitet nego građanski. SDA najveću štetu pravi Bošnjacima. Pravljenje ekskluzivno bošnjačkog dijela BiH najviše će štetiti Bošnjacima”, rekao je Stojanović.

Iz Općinske organizacije SDA Centar Sarajevo poslali su medijima saopćenje u kojem su izbjegli odgovoriti da li im je džamija preča od države, a u saopćenju su rekli kako vjera i država mogu ići zajedno.

Stojanović brutalno SDA-ovcima: Preča vam je džamija od države

“Sinoćnje televizijsko gostovanje kantonalnog zastupnika SDP-a i kandidata za rukovodstvo FBiH Igora Stojanovića predstavlja loš početak njegovog mandata u kojem ima zakonsku obavezu da se bori za jednakost svih naroda i građana FBiH”, kažu iz SDA.

“Zabrinjava što nije prvi put da Stojanović u svojim medijskim istupima ponavlja tezu “Za SDA je džamija važnija od države” čime u javni prostor uvodi opasan narativ da praktikovanje vjere i posjećivanje bogomolja – džamije, crkve ili sinagoge isključuje borbu za državu i građansku Bosnu i Hercegovinu.

Također, zlonamjernim i uvredljivim smatramo optužbe Stojanovića da neko iz SDA njega vrijeđa na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Pozivamo ga da ne ide putem štetnog populizma, da drži do težine javne riječi i da ne optužuje SDA za nepostojeće udare na sebe. Posebno uvredljivim smatramo poređenje SDA sa nacionalističkim SNSD-om i HDZ-om, koalicionim partnerima njegovog SDP-a. Uostalom, upravo je Stojanović zajednički kandidat SDP-a i HDZ-a koji mu je dao nedostajuće ruke za izbor u Klubu delegata srpskog naroda – navode u saopćenju.

Dalje napominju Stojanovića da ukoliko bude izabran u rukovodstvo FBiH mora zastupati sve građane FBiH.

“Dakle i one koji drže do svojih vjerskih uvjerenja i izražavaju ih odlaskom u sinagogu, crkvu ili džamiju – sviđalo se to njemu ili ne. Svaki drugi vid njegovog političkog djelovanja ne bi bio zasnovan na Ustavu Bosne i Hercegovine i kršio bi Opću deklaraciju o ljudskim pravima, te bi podsjećao na mračna vremena režima bivše države koji je političke neistomišljenike slao u kazamate i na gole otoke, režima čiji je pravni i ideološki nasljednik Stojanovićev SDP – saopćili su iz SDA Centar.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija