Iz SDA pozvali da se poništi diploma Konakovića, traže i ostavku njegovog “portparola”

Iz SDA pozvali da se poništi diploma Konakovića, traže i ostavku njegovog “portparola”


Kantonalni odbor SDA Sarajevo je prije par dana prezentirao nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove a u vezi sa sticanjem diplome Elmedina Konakovića, zastupnik u Skupštini KS i predsjednika stranke Narod i pravda. Iz SDA su rekli da je Konakovićeva diploma nelegalna.

Konaković prvo diplomirao, pa polagao ispite. Nedjeljom prijavljivao četiri ispita, subotom osam

Dan nakon press konferencije SDA, rektor Rifat Škrijelj je stao u odbranu Elmedina Konakovića, za kojeg je rekao da ima validnu diplomu, ali je i optužio “neke SDA-ovce” da im diploma nije validna.

Rektor Škrijelj: Konakoviću je diploma čista, ali nekim SDA-ovcima nije

Polemike oko Konakovićeve diplome nastavljaju se i danas, a maloprije su iz KO SDA ponovo poslali saopštenje u kojem pozivaju da se poništi diploma Elmedina Konakovića.

Pročitajte njihovo saopštenje.

“Nakon izvještaja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, diploma Elmedina Konakovića morala bi biti poništena. Umjesto da javnost umiri svojim obećanjem da će s pozicije najodgovornijeg za imidž UNSA provesti istragu i sankcionisati odgovorne za aferu oko Konakovićeve nezakonite diplome, rektor najveće obrazovne ustanove u državi Rifet Škrijelj, preuzeo je ulogu advokata i portparola Elmedina Konakovića.

U očigledno naručenom obraćanju u programu TVSA, rektor Škrijelj bez imalo ustezanja napada SDA što se usudila da prezentuje izvještaj inspekcije i istovremeno brani Konakovića potpuno nesuvislim tvrdnjama. Škrijelj unatoč izvještaju inspekcije tvrdi da je Konakovićeva diploma regularna i da je on taj koji ju je potpisao. To nije istina, jer Škrijelj u vrijeme kada je Konaković dobio spornu diplomu uopće nije bio rektor. Uz to, Škrijelj se bahato stavlja iznad Kantonalne inspekcije, čija je nadležnost da kontrolira i njegov rad, što jasno govori dokle je spreman ići kako bi zloupotrebljavajući svoju funkciju, pokušao zaštiti Konakovića i diretno se miješati u predizbornu kampanju. Zbog sramote koju je na takav način priredio UNSA i hiljadama čestitih akademskih građana, Škrijelj bi trebao podnijeti ostavku na poziciju rektora.

Uredništvo i novinari TVSA uopće nisu reagirali na lahko provjerljive neistine koje je izrekao Škrijelj i suočili ga sa stvarnim činjenicama. Slučajno? Ne, jer to nisu učinili ni tokom „vanrednog“ gostovanja Elmedina Konakovića u svom programu. Uređivačka politika javnog medija koji pripada svim građanima Kantona Sarajevo, morala bi biti na strani provođenja zakona i poštivanja vladavine prava, a ne na strani onih koji krše zakon i urušavaju društveni poredak. Jer ono što je za rektora Škrijelja i Konakovića „regularno“, u uređenom pravnom sistemu predstavlja prevaru, kršenje pravila i zakona, ili krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Bez obzira na predstojeći finiš predizborne kampanje, KO SDA će u danima koji dolaze istrajati na razotkrivanju sprege vlasti i dijela akademske zajednice koja nije dostojna društvenih privilegija niti uzvišenog akademskog poslanja. Među onima koji ni po čemu ne zaslužuju poziciju upravitelja najstarijeg državnog univerziteta, nalazi se i Rifat Škrijelj”, napisali su iz KO SDA.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija