Foto: Ilustracija
Izbore čekamo spremni: CIK osigurao transport izbornog materijala uz vojnu pratnju!

Izbore čekamo spremni: CIK osigurao transport izbornog materijala uz vojnu pratnju!


Centralna izborna komisija BiH aktivirala je planove za prijevoz izbornog materijala nakon nedavne kontroverze oko poništenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za njegov transport.

Ovaj preokret se desio usljed nepoštivanja procedura javne nabavke, što je zahtijevalo hitnu intervenciju nadležnih organa.

Kako bi se osigurala nesmetana distribucija materijala za predstojeće lokalne izbore 2024. godine, CIK BiH je 5. septembra zatražila pomoć od Ministarstva odbrane BiH. Ministarstvo je odobrilo upotrebu svojih kamiona i kombi vozila za prijevoz materijala iz skladišta CIK u Istočnom Sarajevu do općinskih i gradskih izbornih komisija širom zemlje, a zatim i povratak nazad u skladište.

Za garantovanje sigurnosti ovog važnog prijevoza, uz materijal će biti i policijska pratnja, kao i službenici CIK BiH zaduženi za nadzor i primopredaju.

Ovaj postupak prijevoza neće uključivati direktnu isporuku biračkim mjestima, već će se materijal isključivo distribuirati do centralnih lokacija u zgradama općinskih i gradskih uprava.

Planirano je da se izborni materijal dostavi kroz tri faze, počevši od 29. septembra do 14. oktobra, čime se želi osigurati da sve bude spremno na vrijeme za izborne aktivnosti.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, potpisao je odluku o pozajmici resursa za ovu svrhu, a dalje postupke regulisat će Ugovor o pozajmici koji se uskoro očekuje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija