Foto: FENA
Revizija na veliko: Ko sve mora na “raport” u Parlamentu FBiH?

Revizija na veliko: Ko sve mora na “raport” u Parlamentu FBiH?


U narednim danima, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine postaje glavna pozornica za javna saslušanja revidiranih subjekata.

Od 23. do 26. septembra, te ponovno od 7. do 8. oktobra, održat će se temeljita provjera javnih preduzeća, zavoda, agencija i svih korisnika budžetskih sredstava Federacije Bosne i Hercegovine. Ovi pregledi su ključni za transparentnost i efikasno upravljanje javnim resursima.

Na rasporedu su javna saslušanja za više institucija koje pokrivaju širok spektar usluga i sektora. Među njima su Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Služba za zajedničke poslove organa Federacije, Federalni zavod za zapošljavanje, kao i brojne druge agencije i zavodi koji su bitni za svakodnevni život građana. Saslušanja obuhvaćaju razmatranje finansijskih i operativnih aktivnosti za godine 2021., 2022. i 2023., stvarajući sliku o tome kako su sredstva bila korištena i koja područja možda zahtijevaju poboljšanja.

Rasprave neće samo ocrtati trenutno stanje tih subjekata, već će i ukazati na potrebne korake za optimizaciju i bolje upravljanje javnim fondovima u budućnosti.

Šta to znači?

Javna saslušanja u Parlamentu su ključan deo procesa revizije u kojem se analizira kako su javne institucije koristile dodijeljena sredstva. Cilj ovih saslušanja je osigurati da su sva sredstva korištena transparentno i efikasno, te identificirati mogućnosti za poboljšanja u upravljanju javnim resursima. Takvi događaji doprinose povećanju odgovornosti i mogu rezultirati značajnim promjenama u načinu na koji se javni fondovi troše i nadziru.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija