Izetbegović: Dodik ispituje situaciju, bio bi grijeh uvesti mlade u rovove

Komentirajući stalne najave Milorada Dodika o navodnom osamostaljenju Republike Sprske, Bakir Uzetbegović, lider SDA poručio je da Dodik nastupa drsko i hrabro, da baca dimne bombice, ali da “tako neće ići” te je izrazio nadu da neće doći do konfilkta.

“Ovaj put je zadao 2030. godinu kao plan za cjepanje Bosne i Hercegovine, faktički za završetak onoga što su krenuli Krajišnik i Karadžić. Mi treba da povlačimo naše poteze”, rekao je Izetbegović gostijući u programu Radija BIR.

Izrazio je nadu da neće doći do vojnih konflikta, do situacije u kojoj se BiH mora braniti.

“Život se sastoji i od življenja i od umiranja, ratovi su dijelovi historije, ali ja se nadam da ćemo svi biti dovoljno pametni da takav scenario izbjegnemo. Zaista bi to bio grijeh u odnosu na jednu mladu generaciju koje nema dovoljno u BiH, koja treba da zaradi sebi i staroj generaciji penzije, uvesti ih u rovove, da se tuku oko prostora kojeg ima previše, čitavi su gradovi iselili s Balkana”, rekao je Izetbegović.

(VIDEO) Dodik kao da sprema državni udar: Povlačimo saglasnost za Oružane snage, VSTV i UIO

Kako je rekao, Dodik ispituje situaciju.

“Sve što radi Dodik je bacanje nekih dimnih bombica, on gleda kako će ko, dokle će ko…Uložio je ogromne pare u lobiranje, u najmanju ruku ima dobre informacije. On ispipava, sondira, gleda reakcije i dosta drsko i hrabro za sada ide. Mi mu moramo kazati sasvim jasno da tako neće ići” poručio je Izetbegović.

Nižu se reakcije: Čampara traži od Ustavnog suda da proglasi Dodika nesposobnim za funkciju

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79