Izetbegović Forti: Sa kojom strukom si se savjetovao, ko su ti stručnjaci? Covid nije vikend bolest

Doktorica Sebija Izetbegović, reagovala je na gostovanje premijera Edina Forte na O Kanalu i poručila da su njegove izjave da je zdravstvo na granici pucanja nejasne.

Premijer Edin Forto kazao je kako je zdravstvo iscrpljeno, na granici pucanja, te da se povećava priliv pacijenata. Nove mjere, kazao je on, rezultat su pogoršane epidemiološke situacije i da je struka apelovala da se nešto učini, što su prema njegovim riječima i učinili.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, reagovala je na gostovanje i poručila da su Fortine izjave da je zdravstvo na granici pucanja nejasne.

-Kako premijer zna kakvo je stanje u zdravstvenim ustanovama kad nas nikad nije kontaktirao, niti pitao kako i koliko smo opterećeni? Premijer treba da je već do sada organizirao dodatni izolatorij, ako već znaju da smo pred pucanjem, kazala je prof. Izetbegović.

-Ako su morali, onda je to trebalo odmah uraditi, a ne za četiri dana! Tržni centri su puni svaki dan. Bilo bi pametnije i prihvatljivije da se potrudi organizirati kontrolu i primjenu mjera propisanih od ranijeg Kriznog štaba KS koji je bio mnogo kompetentniji, što su i brojke dokazivale. Zaustaviti rad tek za 4 dana, sa lockdownom samo za vikend, nije razumno, naglašava i dodaje da Covid nije vikend bolest.

Dodala je kako bi premijer trebao građanima osigurati bezbjedniji transport gradskim saobraćajem. To je nešto što bi trebao za početak uraditi.

-Da pokrene primarnu zdravstvenu zaštitu i sve Zavode zdravstvene zaštite na KS, da priskoče u pomoć Domovima zdravlja u zbrinjavanju bolesnika. Call centar nije rješenje problema. Dakle, nije jasno koja struka je dala ovakav savjet i kada? S kojom strukom se premijer savjetuje i ko su ti stručnjaci? Lockdown je prihvatljiv ako je razuman i ako će dati rezultate. Pri tome se mora pobrinuti i za one kojima će biti zabranjen rad. Uporno ponavljam da Krizni štab KS ne predviđa pravilno kretanje pandemije i ne daje dobre savjete. Mi smo u KCUS-u najbolji svjedoci toga. Ovo je najgori val, najviše teških bolesnika, među kojima i dosta mladih ljudi, kazala je generalna direktorica KCUS-a, prenosi Hayat.

Kazala je kako trenutni Krizni štab KS nema niti jednog člana iz KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove sa izvrsnom Klinikom za infektivne bolesti.

-Dakle, nema mjesta za profesora i specijalistu infektologa, šefa najveće klinike za infektivne bolesti u BiH u odlučivanju? Nema mjesta za specijalistu urgentasa iz Hitne medicinske pomoći koji je godinu dana izvrsno organizirao pomoć i transport najtežih korona oboljelih? Mi u KCUS-u smatramo da sastav Kriznog štaba KS nije formiran po načelima struke i znanja– zaključuje prof. Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79