Izetbegović i Komšić o bojkotu: Odljutiće se prije ili kasnije

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je današnje zaključke sa sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Izetbegović je za televiziju Hayat prokomentarisao odluku da predstavnici u institucijama BIH iz reda srpskog naroda ne učestvuju u donošenju odluka rekavši da je to trebalo startati sa 1. avgustom.

“Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je avgust svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osvještavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?”, pita Izetbegović.

Dodao je da posljednjom Inckovom odlukom ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što sam nabrojao, cijeli ovaj katalog polako odustati od toga.

“Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu”, kazao je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79