Izetbegović odbija Konakovićev poziv: Evo zašto neće sudjelovati na skupu

Izetbegović odbija Konakovićev poziv: Evo zašto neće sudjelovati na skupu


Bakir Izetbegović odbio je poziv lidera NiP-a, Elmedina Konakovića, za sudjelovanje na skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji”, te je javno objavio razloge za svoje odbijanje.

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za ‘radni ručak’ o ‘položaju i statusu Bošnjaka u regiji’. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, napisao je lider SDA u uvodu.

Osnovni razlog odbijanja je, prema Izetbegovićevim riječima, Konakovićeva uloga u grupaciji stranaka koja je, kako tvrdi, zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka te predala vitalno važne pozicije u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Izetbegović smatra da je Konakovićev legitimitet u raspravi o statusu Bošnjaka ugrožen zbog ovakvog političkog djelovanja.

Dalje, Izetbegović navodi da je čudan sastav osoba kojima je upućen poziv, s obzirom na to da nisu pozvani ključni politički predstavnici Bošnjaka u institucijama Bosne i Hercegovine, dok je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka koje, prema Izetbegovićevom mišljenju, nisu relevantne.

Izetbegović ističe da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez političkih predstavnika u institucijama, te da SDA već održava kontakte i suradnju s većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji, bez posredovanja Konakovića.

Na kraju, Izetbegović smatra da nije primjereno da ima bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razjasne optužbe koje se tiču Konakovićevih veza s narko-kartelom, dokumentirane u Sky-aplikaciji.

Ovaj potez Bakira Izetbegovića dolazi uslijed Konakovićevog poziva političkim predstavnicima Bošnjaka na sastanak o položaju Bošnjaka u regiji, koji je zakazan za 12. april. Tema sastanka je postala aktualna nakon najave “Vaskršnjeg sabora” koji organizira Aleksandar Vučić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija