Izetbegović: Schmidt će ugroziti svoj autoritet, mislim da neće donijeti odluku

Izetbegović: Schmidt će ugroziti svoj autoritet, mislim da neće donijeti odluku


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj press koferenciji rekao da ne vjeruje da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH bez konsultacije sa parlamentom i parlamentarnim strankama.

Nisam mogao vjerovati da će visoki predstavnik biti spreman uraditi takve stvari i poručio sam mu da to ne uradi jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju Federacije BiH ako to uradi.

“I ugroziti svoj autoritet, a nama je potreban autoritet visokog predstavnika. Danas sam razgovarao s njim i ponovio mu ista upozorenja i zahtjev. Visoki predstavnik u BiH je tu da bi štitio Dejton, a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo uspjeli doći kroz niz pregovora koji su se protegli kroz cijelu prošlu godinu, a naročito promjena u veoma osjetljivoj sferi međunacionalnih i stranačkih balansa i balansa utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama. Ono što sam postigao, mislim da OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nadam se bez susreta Schmidta sa federalnim Parlamentom, Predstavničkim domom i Domom naroda u FBiH. To je zahtjev kluba poslanika SDA i mislim da će se visoki predstavnik odazvati i ne mijenjati Ustav FBiH bez usaglašavanja i konsultacija sa parlamentom”, kazao je Izetbegović.

Rekao je da je pravni tim SDA napravio detaljnu analizu koja će biti dostavljena javnosti, a na bazi onoga sa čime su raspolagali.

“To je Non Paper, na bazi onoga što je namjerno ili nenamjerno procurilo u javnost. Elementi te analize su: popuna Doma naroda FBiH i taj famozni procenat od tri posto određenog konstitutivnog naroda kojeg ima ili nema u određenom kantonu, prema našm mišljenju ne bi bili predstavljeni oni koji su najpozvaniji da budu u Domu naroda, naprimjer, Bošnjaci iz Posavskog, Livanjskog, a vjerovatno i iz Bosansko-podrinjskog kantona koji izgleda ne bi bio uopće predstavljen, a Federacija je i kantona ne samo konstitutivnih naroda i to je protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima da se na takav način uzme pravo onih koji su u manjem broju predstavljeni nasuprot onih koji su u većem procentu predstavljeni. Uz klauzulu 8 iz svakog kluba poslanika kod imenovanja predstavnika Federacije i formiranja nove strukture federalne vlasti, klub poslanika HDZ-a bi dobio zauvijek ekskluzivitet u predstavljanju Hrvata u FBiH i to bi vodilo gubitku multietničnosti, dobila bi se mogućnost da SNSD dobije kontrolni paket u Domu naroda, ovakva rješenja povećavaju postojeću asimetriju u djelovanju Vijeća naroda u RS i Domu naroda FBiH. HDZ dobija na pladnju ono što nije dobio u pregovorima, osam ljudi bi kontrolisalo Federaciju. Što se tiče imenovanja predsjednika i Vlade FBiH ovo su pojačani mehanizmi blokade i povećava se sprega HDZ-a i SNSD-a”, naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Pored razgovora sa Schmidtom, Izetbegović je danas razgovarao i sa ambasadorom Turske koja u Vijeću za implementaciju mira (PIC) predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

“Predali smo mu ovu analizu i zamolio sam ga da se u ime OIC-a suprotstavi tome”, poručio je Izetbegović, prenosi N1.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija