Izetbegović (SDA) traži od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici

Nakon održane sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) medijima se obratio predsjednik Bakir Izetbegović. Izetbegović se osvnruo na donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i izjave da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno.

“Upozoravamo PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, udarom na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudija iz entiteta RS, donošenjem Izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebno opasnom smatramo prijetnju i izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima. Šta mu to znači? Je li to prijetnja novim etničkim čišćenjem i genocidom u BiH”, pitao je Izetbegović.

Kritikovao je i odnos Srbije prema BiH te naveo da vlasti u Srbiji umjesto da se izvinjavaju u odnosu na one koji su preživjeli genocid biraju put kojim ohrabruju Dodika i usložnjavaju sigurnosnu situaciju na Balkanu.

“Srbija nije garant Mirovnog sporazuma, ona treba samo da garantuje da neće ponavljati greške od prije 30 godina”, istakao je.

Dodao je da bi svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma značilo urušavanje sigurnosti.

Od snaga EUFOR-a traže da se spriječi provokativno okupljanje u Srebrenici, koje je najavljeno 2. maja na dan usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u.

“Pozivamo članice UN-a da usvoje rezoluciju, ali i visokog predstavnika da stavi van snage odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici te da se vrate stari nazivi”, rekao je Izetbegović.

Također, Predsjedništvo SDA u zaključcima traži od Tužilaštva BiH da počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se traži zabrana negiranja genocida i predviđaju sankcije za one koji krše ovaj zakon.

“Tužilaštvo snosi odgovornost jer su neodgovornim izjavama ohrabili ovakvo ponašanje Dodika”, istakao je.

Najavio je i potez SDA ukoliko Tužilaštvo BiH ne krene sa podizanjem optužnica zbog negiranja genocida.

“Ukoliko ne bude podizanja optužnica tražimo od VSTV-a da smijeni Milanka Kajganića koji snosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužilaštva u ovom slučaju”, rekao je.

Također se osvrnuo na sastanak državne koalicije prije dva dana.

“Uvjerili smo se da se ponovo gazi dostojanstvo bošnjačkog naroda i da pristaju na diktat SNSD-a i HDZ-a, spremni su da se suprotstave OHR-u i da se razvlašćuje CIK. Nije bilo nikakvog bitnog sadržaja sa sastanka osim što su se naši predstavnici Trojke pravdali Dodiku da nemaju ništa sa rezolucijom o genocidu i kazali da njihovi zastupnici neće doći na sjednicu NSRS-a”, rekao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79