Izetbegović tražila da zaposli 55 ljekara. Kad je dobila dozvolu, rekla da joj ne trebaju

Mjesecima unazad direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kuka kako joj Vlada KS ne da zapošljavanje doktora i drugog kadra.

Skoro svaku priliku u Skupštini KS, Izetbegović je koristila da uputi kritiku Vladi koja je prema njenim riječima gluha na zahtjeve koji trebaju da rasterete umorne ljekare na KCUS-u i olakša pacijentima.

Izetbegović je poslala Vladi KS i spisak u kojem je istakla da KCUS-u treba više od 160 uposlenika, od čega je 55 ljekara specijalista. I Vlada KS je prije nekoliko dana dala ‘zeleno svjetlo’ piše Raport.

Već 17. augusta, iz KCUS-a stiže dopis prema Vladi KS u kojem kažu da im takva struktura radnika ne treba.

“Nakon pomne analize Odluke i konsultacija sa stručnim kolegijima klinika, došli smo do informacija da ‘tržište rada’, kao i trenutne potrebe organizacionih jedinica KCUS-a ne odgovaraju kadrovskoj strukturi koja je definirana vašom Odlukom”, navodi se u dopisu kojeg potpisuje Izetbegović zajedno sa svim šefovima disciplina na KCUS-u.

Iako ovdje navodi da je odluka Vlade KS, u drugom dijeli priznaje da je odluka ustvari njena odnosno KCUS-a, ali da je zastarjela.

“Pretpostavljamo da je vaša Odluka donešena temeljem ranijih dugogodišnjih, veškratnih i ponovljenih potreba na koje niste odgovarali, što zbog moratorija, što zbog diskriminatorskog odnosa Vlade KS prema KCUS-u”, navodi se u pismu te dodaje:

“Kako smo dugo čekali na ovu Odluku neke od raspisanih pozicija u pomenutoj Odluci, nisu više aktuelne”.

Sad je, kako navode, aktuelno to da im ne trebaju ljekari specijalisti nego srednji medicinski kadar. Ukupno 173 medicinska tehničara, te za održavanje 45 radnika i 10 ljekara specijalista.

Na ovakav dopis, Izetbegović je dobila odgovor od ministra zdravstva Harisa Vranića. On je podsjeća da se Vlada rukovodila spiskom koji je poslao upravo KCUS.
Vranićev odgovor

“Nije jasno, šta se moglo desiti da KCUS od 55 ljekara specijalista, za koliko je data saglasnost i to isključivo po Vašem zahtjevu, sada treba samo 10 ljekara specijalista. Molimo da nam odgovorite kako je nestala potreba za 45 ljekara specijalista, da li su ta radna mjesta ukinuta u sistematizaciji ili je došlo do neke reorganizacije klinika pa više nema potreba za ovim stručnim kadrovima”, naveo je Vranić.

Dalje navodi, da nije jasno ni otkud odjednom potreba za 173 medicinska tehničara.

“Da li je nedostatak ovog stručnog kadra i odlazak iz KCUS-a, posljedica mobinga koji se vrši od strane direktora hirurških disciplina, obzirom da se ovom ministarstvu obraćao veći broj ovog kadra navodeći ovaj razlog zbog kojeg napuštaju KCUS”, istakao je ministar u svom odgovoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79