Izmjene stupile na snagu: Invalidi s oštećenjem od 20 posto i više mogu dobiti prava

Jedna od značajnih promjena je omogućavanje pripadnicima HVO-a, državljanima Republike Hrvatske, koji su stekli status ratnog vojnog invalida na temelju bolesti ili povreda od pete do desete skupine, ostvarivanje prava na invalidsku penziju. Također, novim izmjenama dodani su pripadnici HVO-a koji su već ostvarili invalidsku penziju prema ugovoru između RH i BiH o saradnji na području prava stradalnika rata u BiH.

Ove izmjene označavaju kraj procesa proširenja prava pripadnika HVO-a, koji je započet 2017. godine, te predstavljaju važan korak u priznavanju i poboljšanju statusa branitelja iz Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) te braniteljskih udruženja su se susreli s ministrom Tomom Medvedom i izaslanstvom u Ministarstvu branitelja u Zagrebu, gdje su im predstavljene izmjene zakona koje su stupile na snagu početkom 2024. godine.

Na sastanku, ministar Medved je predstavio zakonske izmjene koje se odnose na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članove njihovih porodice, a koje su stupile na snagu 1. januara 2024. godine. Ove izmjene obuhvataju mogućnost podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju za sve ratne vojne invalide HVO-a temeljem bolesti i povreda.

Predstavnici HNS-a BiH i HVO-a izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom, novim zakonima te partnerskim i prijateljskim odnosom s ministrom Tomom Medvedom, koji traje od početka njegovog mandata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79