Izvarani i poniženi kupci u tržnim centrima: Crni petak u Sarajevu donio više cijene

Izvarani i poniženi kupci u tržnim centrima: Crni petak u Sarajevu donio više cijene


Nerijetko građani BiH odlaze u europske metropole u šoping. Jedini razlog za to su niže cijene, veći izbor i kvalitetnija odjeća istih brendova koji svoje prodavnice imaju i u većim bh. gradovima.

Oni koji nemaju mogućnost doći do europskih metropola osuđeni su da čekaju sniženja ovdje, a onda ih dočeka šok.

Portal Crna Hronika dobio je niz fotografija i snimaka proizvoda nekoliko svjetskih brendova koji su bili jeftiniji prije dugo najavljivanog i reklamiranog “Crnog petka”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Po ko zna koji put kupci su prevareni, poniženi i dovedeni u zabludu. Međutim, niko nije obavijestio inspekciju koja reaguje na svaki poziv i u čijoj nadležnosti su i ovakve, očite prevare.

– Inspektor tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS po službenoj dužnosti i zahtjevima za inspekcijski nadzor, između ostalog vrše inspekcijske nadzore i na okolnosti sniženja robe u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH, Zakonom o kontroli cijena, kao i Zakona o unutarnjoj trgovini.

Krajem protekle sedmice odnosno u dane 25, 26. i 27. novembra 2022.godine, za kada su bila najavljene velike “Black Friday” rasprodaje, kantonalni tržišno-turistički inspektori su izvršili ukupno 25 inspekcijskih nadzora po službenoj dužnosti, što znači da nismo imali zahtjeve potrošača za taj period, rekla nam je Vildana Brdarić stručni savjetnik za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (neizdavanje fiskalnih računa, neisticanje cijena odnosno istaknute cijene ne odgovaraju cijenama iz prijemne dokumentacije, kao i pogrešnog procentualnog oglašavanja) u tom periodu su izdata 32 prekršajna naloga u vrijednosti novčane kazne od 62.500 KM, te dva rješenja o otklanjanju nedostataka.

– Napominjemo da proizvod na rasprodaji mora biti jasno i vidljivo označen cijenom prije (koja je prekrižena) i cijenom nakon sniženja. Ako je procenat sniženja cijena objavljen u rasponu, prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH najveći procenat sniženja treba da se odnosi najmanje na jednu petinu vrijednosti svih proizvoda na rasprodaji. Shodno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju kršenja navedenih odredaba predviđene novčane kazne za prekršioce kreću se od 2.500 KM do 5.500 KM za pravno lice i od 500 KM do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Stvarna cijena artikla je ona koja je kalkulisana u maloprodajnoj kalkulaciji cijene (u trgovini), odnosno ona cijena koja je utvrđena u cjenovniku usluga ovjerenom od strane nadležnog organa (ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti). Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, Zakonom o kontroli cijena FBiH, kao i Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH je propisano da se trgovac/ugostitelj mora pridržavati prodajne cijene artikla odnosno usluge, kao i da istaknuta cijena mora odgovarati kalkulisanoj cijeni.

Napominjemo da nadzore nad navedenim zakonskim propisima vrše kantonalni i federalni tržišno-turistički inspektori, kao i da se nepravilnosti mogu prijaviti retroaktivno, s tim da inspektor mora utvrditi činjenice iz prijave na licu mjesta, odnosno provesti nadzor, nakon čega odlučuje o eventualnim mjerama, pojasnila je Brdarić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija