Izvještaj o evropskog komiteta u punoj je saglasnosti sa sporazumom iz Brisela

SDA pozdravlja usvajanje izvještaja o Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), kojeg je predložio izvjestilac za BiH Paolo Rangel.

Oni izdvajaju nekoliko dijelova izvještaja kao najbitnije, a među njima osudu separatističkih aktivnosti Republike Srpske i poziv na reformske procese.

“Veoma je značajan dio izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavnih institucija, okarakterisani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodnoj zajednici u cjelini, da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji”, rekli su.

“Posebno bitnim smatramo poziv političkim akterima u Bosni i Hercegovini da odlučnije krenu u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, dodali su oni.

Navode kako su prioriteti ovo izvještaja isti kao i u sporazumu koji je predložio predsjednik Vijeća Evropske unije Charlesa Michela, a koji su usaglasili bh. politički lideri.

“Izvještaj AFETA je u punoj saglasnosti Sporazumom iz Brisela, kojeg su 12. juna prihvatili Predsjedništvo BiH i predsjednici većine parlamentarnih stranaka PS BIH. Sporazum iz Brisela i izvještaj AFET-a jasna su poruka nove odlučnosti Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu”, navode.

Na kraju, SDA se zahvaljuje predstavnicima vodećih grupacija u Evropskom parlamentu: EPP, Zeleni, SD i Renew Europe, te poziva sve politički aktere u našoj zemlji da prepoznaju i iskoriste priliku za dobijanje kandidatskog statusa i ubrzanje evropskog puta koja se ukazala Bosni i Hercegovini

Inače, vanjskopolitički komitet Evropskog parlamenta izglasao je danas izvještaj o BiH unutar kojega se osuđuje secesionističko djelovanje Republike Srpske i politički lideri pozivaju da fokus prebace na EU integracije.

Izvjestitelj Vanjskopolitičkog komiteta Paulo Rangel objavio je da su 44 zastupnika glasala za Izvještaj o Bosni i Hercegovini, osam je bilo protiv, dok pet zastupnika nije prisustvovalo glasanju.

Zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu EE parlamenta Dietmar Koster rekao je kako ovaj izvještaj pokazuje pravac u kojem treba da se djeluje kako bi BiH izašla iz političke krize piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79