Izvoz željeza i čelika iz BiH u prvoj polovini godine povećan za 105 posto

Metalski sektor Bosne i Hercegovine za 45 posto je povećao izvoz u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, te je on iznosio 2,7 milijardi KM, što je više za 829,8 miliona KM.

“Električne mašine najviše smo izvozili u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku. Analizirajući ova tržišta, izvoz je porastao prema svim navedenim tržištima, a najviše na tržište Slovenije 48 miliona te Hrvatske 26 miliona KM“, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Željeza i čelika je izvezeno u vrijednosti od 424,7 miliona KM, što je povećanje od 217,9 miliona KM ili 105 posto u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Izvoz željeza i čelika je povećan na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju i to za 49,3 miliona, i u Tursku za 48,5 miliona KM.

U prvoj polovini ove godine uvezeno je robe u vrijednosti od 3,5 milijardi KM, što je više za 838,8 miliona KM ili 32 posto. Vrijednosno je najviše uvezeno elektro i autoindustrije.

“Najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje Evropske unije i Srbija. Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima je povećan uvoz, a najviše iz Slovenije i to za 38 miliona KM. Uvoz automobila i dijelova automobila povećan je za 44,9 miliona KM ili 21 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Najvažnije uvozno tržište automobila je Nizozemska, pa je u analiziranom periodu iz ove zemlje uvezeno automobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 miliona KM, što je više za 54,6 miliona ili 64 posto u odnosu na isti period 2020. Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježimo i iz Slovenije i Srbije“, kažu iz VTK-a.

Povećan obim razmjene u prvoj polovini ove godine zabilježen je i u sektoru tekstila te je izvoz povećan za 71,4 miliona KM ili 11 posto, tako da je ukupno izvezena roba vrijedna 739,6 miliona KM. Vrijednosno se najviše izvozila obuća i dijelovi za obuću. Najznačajniji izvozni partneri obuće i dijelova za obuću su i dalje zemlje EU. Vrijednosno najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i u Njemačku.

“Uvoz tekstilne industrije je povećan zahvaljujući povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće. Uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 miliona KM, što je više za 122,1 milion KM ili 15 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Vrijednosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću“, podaci su VTK-a.

Uvezeno je obuće i dijelova u vrijednosti od 154,5 miliona KM, što je više za 6,7 miliona ili 5 posto. Najznačajniji uvozni partner je Italija, odakle je u BiH uvezeno robe vrijednosti više od 20 miliona KM. Uvoz je povećan i iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu je uvezeno odjeće i dijelova u ukupnoj vrijednosti od 153,3 miliona KM, što je više za 40,8 miliona ili 36 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijednosno smo najviše odjeće uvezli iz Hrvatske i iz Turske, te je iz svih tržišta povećan uvoz, vrijedonosno najviše iz Hrvatske, za 12,3 miliona KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79