Jadarit, šansa ili propast Srbije?

Jadarit, šansa ili propast Srbije?


Godinu dana nakon prvih prosvjeda protiv rudnika litija, predsjednik je uvjeren da ga je narod stavio na tanak led pa je ispao “najgluplji predsjednik”.

Proteklog vikenda u Beogradu je održan “memorijalni” prosvjed protiv iskopavanja litija kao podsjetnik na masovne blokade prometnica organizirane prošle godine koje su konačno dovele do raskida ugovora između države i tvrtke Rio Tinto. Riječ je o tvrtki koja već dva desetljeća u Srbiji istražuje nalazišta jadarita koji sadrži litij i borat.

No, kako su se radovi bližili kraju, odnosno početku izgradnje rudnika, građani Srbije ustali su protiv cjelokupnog posla, tvrdeći da će takav rudnik na području Jadra donijeti više štete nego koristi. Prije svega za životnu sredinu koja bi, prema procjenama stručnjaka, mogla postati trajno zagađena i nezdrava za život u ovom dijelu Srbije.

POINT STAVLJEN

Nakon višemjesečne blokade prometa, Vlada je početkom godine objavila da je stala na kraj svim poslovima s Rio Tintom, podigavši ​​tako trenutno raspoloženje građana koji su rekli “ne” rudniku litija. No, sve se to događa dva mjeseca prije izbora, gdje nakon odluke o Rio Tintu aktualna vlast potvrđuje svoju dominaciju, a onda slijedi drugačiji scenarij.

Predsjednik Srbije se konstantno busa u prsa da je minirao propast posla s Rio Tintom, što mnogi vide kao pripremu za njegovu obnovu. Jer Rio Tinto nikada nije prekidao svoje aktivnosti u Srbiji, o čemu će posebno biti riječi na spomenutom prosvjedu ovog vikenda.

Nakon toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se u ponedjeljak kako mu je još žao što je donio odluku o odustajanju od rudarenja litija u Srbiji te da je “ispao najgluplji predsjednik na svijetu”.

Komentirajući prosvjed ekoloških aktivista ispred Vlade Srbije, Vučić je za TV Pink rekao da Vlada nije donijela nikakvu odluku, već da je on sam o svemu odlučio.

Vođe prosvjeda, ti “strani plaćenici”, a to su svi u Srbiji koji misle drugačije od Vučića, s prosvjeda za vikend upozoravaju da su građani Srbije prevareni

“Ne razumijem zašto su prosvjedovali ispred Vlade. Kad se bune, neka prosvjeduju ispred Predsjedništva, a ja ću im se obratiti i lijepo im reći – ljudi, vi uništavate državu. Cijena je danas 82.500 dolara po toni litija, s ovim zalihama je 100 milijardi, razumijete li što radite Jadru, Osečini, Valjevu i cijelom Podrinju”, rekao je Vučić, ustvrdivši da od iskopavanja litija, Loznica bi dobila pet milijardi eura i da bi to bilo najbolje za državu, ali da građani vjeruju u teorije zavjere, a da su vođe prosvjeda “plaćene iz stranih fondacija”.

I ti lideri prosvjeda, ti strani plaćenici, koji su svi u Srbiji koji misle drugačije od Vučića, s prosvjeda za vikend upozoravaju da su građani Srbije prevareni.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u priopćenju u kojem poziva građane na prosvjed piše kako im je jasno “da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanje točke na projekt Jadar”.

VIŠE SE NE OPRAVDAJU

Naveli su da Rio Tinto i dalje kupuje nekretnine u dolini Jadra, pravdajući se najprije da je riječ o kupovinama koje su ugovorene prije uredbe Vlade Srbije.

Dodali su da se ta tvrtka “više ne pravda”, jer, kako tvrde, ima punomoć Puteva Srbije po kojoj im je odobrena izrada projektne dokumentacije u ime države i kupovina parcela od zemljište na trasi željezničke pruge i brze ceste.

SEOS u priopćenju navodi da se te ceste “grade isključivo za potrebe rudnika”.

Nažalost, građani koji dolaze iz unutrašnjosti Srbije, prije svega iz Loznice, nisu imali veliku podršku Beograđana koji za vikend ostaju kod kuće, zbog čega se svi daljnji prosvjedi otkazuju.

Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine, a 2004. godine ta je kompanija u zapadnom dijelu Srbije otkrila novu rudu jadarit – kombinaciju litija i bora, ističe Oslobođenje.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija