Jahija Muhasilović: Konaković je opsjednut Bakirom. Trojka izigrava korisnog idiota

Jahija Muhasilović: Konaković je opsjednut Bakirom. Trojka izigrava korisnog idiota


Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike, Jahija Muhasilović bio je gost Hayat televizije u emisiji ‘7PLUS’ i komentarisao je trenutnu političku situaciju.

Na početku je istakao kako je bilo očekivano da se neće dogovoriti danas na sastanku u Konjicu.

“Sam čin pristanka Dodika i Čovića koji rade ovo BiH je bio autogol. Jednostavno ste uvažili njih kao relevantne akltere tako što ste ih pozvali na sastanak. Ovo što je Dodik uradio, gdje su rekli da odluke Ustavnog suda neće važiti u RS-u, je direktno secesija”, kazao je Muhasilović.

Kaže kako je ovim činom prekršen Dejtonski sporazum.

“S obzirom da ne vrijedi Dejtonska BiH, onda važi Republika BiH, ali onda ne postoji RS. Onda je RS okupacioni, odmetnuti elemet od BiH i kao takvog ga treba tretirati. Sa ovakvom Trojkom, ne zna se kud goni, to je ralno stanje na terenu. Oni su ovim legitimizirali ovo što je Dodik uradio i kupili su im vrijeme. Nije jedini način secesije nasilni, ovo je jedan od načina, ona je urađena”, naveo je Muahasilović.

Smatra kako ono što je Trojka uradila je upravo ono što je Dodik htio od Trojke.

“Dodik sa ovim neće stati. Udar na Ustavni sud, je stari Čovićev metod, kojeg sada Dodik gura. Ide ova priča o uklanjaju stranih sudija, gdje u suštini manipulišu sa onim što je Evropska komisija tražila od BiH. Oni su to lijepo zamaskirali pod 14 prioriteta. Kao i svaki put on je Trojku izigrao i oni neće stati. Kupuju vrijeme i on će nastaviti dalje. Sljedeći korak je udar na Tužilaštvo i SIPU. SNSD i HDZ zahvaljujući Trojki su poklopili Tuzilaštvo i SIPU. U suštini su poklopili cijeli jedan krug koji je trebao da djeluje protiv ovakve secesije. Oni ne mogu sad da djeluju, imate invalidne državne strukture. Njih kontroliše Dodik i Čović a međunarodna zajednica im je raskrčila put, a Trojka izigrava korisnog idiota”, kazao je Muhasilović.

Kaže kako Dino Konakivić danas na pitanje novinara o južnoj interkonekciji nije znao šta će reći pa ga je počeo opuživati da radi za Bakira Izetbegovića, smatra kako je on opsjednut Bakirom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija