Sindikati u RS traže povećanje plata

Istekao je rok iz Sporazuma o usklađivanju i povećanju plata koji Vlada Republike Srpske nije ispoštovala. Stoga su se javnosti sa svojim zahtjevima obratili predstavnici pet budžetskih sindikata u Republici Srpskoj.

Predstavnici pet sindikata radnika zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske traže ispunjavanje ranijeg dogovora o povećanju plata zaposlenim u javnom sektoru.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić istakao je da će, ukoliko u roku od 15 dana ne bude održan sastanak sa rukovodstvom RS na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem i resornim ministrima o ovoj temi, održati sjednice sindikalnih organa i da od septembra počinju protesti.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Anica Jondić rekla je da nema dileme da je Vlada RS, kako je navela, prekršila dogovor koji je 6. juna potpisala sa predstavnicima ovih pet sindikata.

Ona je podsjetila da je tim sporazumom predviđen način i dinamika povećanja plata za oko 55.000 zaposlenih radnika čije se plate finansiraju iz republičkog budžeta ili javnih sredstava, te da se topli obrok i regres izdvoje iz osnovne plate.

Konferenciji za novinare predstavnika Sindikata uprave, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS prisustvovali su i predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju u okviru ovih sindikata, javlja BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79