Jasmin Skorupan želi Sarajlijama zabraniti vožnju motocikala, bicikala i romobila po centru Sarajeva

Nezavisni gradski vijećnik Jasmin Skorupan predložio je da se razmotri zabrana saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim dijelovima Sarajeva.

Smatra da saobraćanje spomenutih vozila treba biti zabranjeno u ulicama Titova i Ferhadija te, kako je naveo, užem dijelu Baščaršije. Obrazložio je zašto ovu inicijativu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo smatra opravdanom.

“Sve češće smo svjedoci zloupotrebe ovih vozila koja se kreću velikom brzinom, što može ugroziti sigurnost pješaka. Ferhadija i Baščaršija su prvenstveno namijenjene pješacima koji bi trebali uživati u šetnji, bez straha od sudara ili nesreće. Cilj je zaštititi pješake od nesreća”, ukazao je Skorupan.

Napomenuo je da u pojedinim glavnim gradovima evropskih država postoji ovakva zabrana, a kao primjere za to je istakao Amsterdam, Kopenhagen i Pariz.

“U tim gradovima su mjere rezultirale smanjenjem broja nesreća i povećanjem sigurnosti pješaka”, dodaje.

Također je podsjetio da u drugim dijelovima Sarajeva postoje biciklističke staze koje se mogu nesmetano koristiti. Naglasio je da bi od zabrane trebali biti izuzeti biciklisti dostavljači.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79