Je li nasilje u porodici privatni problem?

Koordinaciono tijelo za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici Hercegovačko-neretvanskog kantona, u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirali su danas konferenciju o rodno zasnovanom nasilju.

Na konferenciji je predstavljen rad Koordinacijskog tima na implementaciji Programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici za period 2020. – 2022.

Prezentovan je rad, sa fokusom na podršku žrtvama nasilja, Udruženja “Žena BiH” te se razgovaralo o važnosti edukacije osoblja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Cilj konferencije je da se podigne svijest javnosti o zaštiti od nasilja u porodici koja je u porastu. Pandemijsko vrijeme nam je to pokazalo, ono je 20 posto više u odnosu na prethodne godine kada nije bilo pandemije, kazala je Alma Kozo, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

– Mi nikada nećemo znati koliko je često nasilje u porodici, ali mogu reći da se našim zalaganjima podiže svijest građanima i građankama, da se sve više prijavljuje nasilje. Potrebno je još više raditi na tom problemu jer kod nas društvo još uvijek smatra da je to privatni problem, poručuje Dijana Tadić, izvršna direktorica Udruženja Žena BiH Mostar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79