Ovo su pripadnici ARBiH koji su lišeni slobode zbog ratnih zločina u Foči

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode šest osoba osumnjičenih za zločine počinjene u selu Jošanica u Foči tokom 1992. godine, kada je likvidirano 56 osoba srpske nacionalnosti.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, na području Sarajeva i Goražda slobode je lišeno šest osoba koje su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992., kada je likvidirano 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanja kuća i imovine, a žrtve su nakon zločina pronađene i identificirane.

“Osumnjičeni se terete da su, kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom”, navodi se u saopćenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine, kada je likvidirano više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Dušanka Višnjić-Lalović imala je 17 godina kada je preživjela napad u selu Jošanica i kada su joj ubijeni otac i tetka.

“Ja molim sud i tužilaštvo, i ovaj put ih molim, da izvade predmet iz ladice i da ljudski to odrade, ako ni zbog čega drugog, onda zbog troje djece. Oni ništa nisu krivi. Mala Danka, šta je dijete od dvije i po godine znalo, nije znala ni kako se zove”, rekla je ranije Višnjić-Lalović za BIRN BiH.

Na vijest o lišenju slobode za zločine u Jošanici u telefonskom pozivu rekla je da očekuje pravdu za ubistvo 56 osoba.

“Sjećanja ne blijede, iako je prošlo 30 godina. Sjećam se, slike su i sad pred mojim očima. Očekujem ovozemaljsku pravdu za počinioca ubistva djece čije je djetinjstvo prekinuto, male Danke od dvije i po godine, Dražena i Dragane, za ubistvo dvije kompletne porodice Višnjić Stojke i Višnjić Vukadina, za 12 bračnih parova, za 21 ženu. Ponavljam, ako Jošanica nije zločin, onda zločin ne postoji”, kazala je Višnjić-Lalović.

Kako piše Klix, jutros su slobode lišeni Sakib Čakar, Šefik Glušac, Muhamed Liska, Rašid Sobo, Izet Sejdić i Muriz Hadžiahmetović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79