Od tada su prošla dva izborna ciklusa, a PDA je od stranke koja ima državnog zastupnika i upravlja najmnoguljudnijim kantonom, došla na to da ima jednu federalnu, jednu kantonalnu zastupnicu i jednog zastupnika u Posavskom kantonu koji je pod upitnikom.

Prvi izbori na kojima se pojavila PDA održani su 2018. godine i tada je ova stranka u TK osvojila 37.212 glasova i sedam mandata te se potvrdila kao treća politička stranka, malo iza Socijaldemokratske parije (SDP) i SDA. Osnivač PDA Mirsad Kukić ušao je u Zastupnički dom Bosne i Hercegovine sa 31.309 glasova. Broj glasova s TK pratio je i rezultat na nivou Federacije BiH, što je PDA donijelo tri regularna i jedan kompenzacijski mandat.

Četiri godine kasnije Mirsad Kukić je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a ta stranka nakon Općih izbora 2022. godine gubi i onu šačicu zastupnika koju je uspjela osvojiti na izborima.

Zbog američke crne liste Kukić je napustio lidersku poziciju u PDA i prepustio ju je Elzini Pirić. Mnogi upućeni u stanje u ovoj stranci kažu da je upravo postavljanje Pirić označilo početak kraja PDA, a ona je na svojoj koži vrlo brzo spoznala kako se može biti usamljen na vrhu.

PDA u ovom momentu ima Elzinu Pirić kao zastupnicu u Parlamentu FBiH te Lejlu Ćebić-Đerzić u Skupštini TK. Zvanično u PDA je još i Mujo Puzić, zastupnik u Posavskom kantonu, ali do kada, vrlo je teško reći. Ukoliko podrži kandidata SDA za Dom naroda FBiH, kao što se priča, onda će u PDA biti otprilike do sredine naredne sedmice.

Broj odlazaka iz PDA teško je pobrojati. Istaknimo najvažnije, a to su Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora stranke u TK, i Jakub Suljakanović, predsjednik Glavnog odbora PDA. Obojica su kao kantonalni zastupnici u TK podržali većinu koju predvodi SDA. S njima u kompletu PDA napuštaju stranački ogranci u Srebreniku i Sapni, a isto je učinio i Gradski odbor u Gradačcu. Od četiri zatupnika PDA u Parlementu FBiH iz prethodnog mandata, član ove stranke je samo Elzina Pirić, a otišli su Safer Demirović, Husein Topčagić i Azmir Husić.

Mirsad Kukić je 2022. godine bio kandidat za Državni parlament, ali je dobio gotovo 20 hiljada glasova manje i nije ušao u Zastupnički dom BiH. Minus stranke u njenoj bazi, Tuzlanskom kantonu, iznosi 21.110 glasova.

– Samo je jednog Bog poslao s neba nama. Pogledao nas je davne ‘58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana Mevla je rodila Mirsada Kukića i nijednog više – čuvena je izjava Elzine Pirić s predizbornog skupa u Banovićima 2020. godine.

Ako je suditi po Općim izborima 2022. godine, banovićko sunce je u Elzininim očima izgubilo sjaj, a PDA se stvarno bliži kraj.