Je li Vlada FBiH dezinformisala javnost o cijenama proizvoda?

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) ukazao je na ono što je nazvao dezinformisanje javnosti o maržama na osnovne životne potrepštine.

Objasnio je zašto smatra da je Vlada FBiH dezinformisala javnost. Naime, napomenuo je da je vlada prvobitno ograničila marže na devet kategorija proizvoda.

Čavalić je konstatovao da je to izazvalo opću konfuziju na tržištu zbog čega su privrednici, kako je naveo, opravdano reagovali.

U izjavi za Klix.ba je ukazao da je razlog za tu reakciju bio taj što je bilo nejasno šta znači, npr., “sve vrste svježeg mesa”, što je navedeno na prvoj listi potrepština s ograničenim maržama. Istakao je da je vlada usljed reakcije privrednika donijela novu odluku kojom se navodno broj potrepština s ograničenom maržom povećao sa devet na 15.

Konstatovao je da novom odlukom, listom, zapravo nije povećan broj potrepština s ograničenom maržom, već da su novom odlukom samo specificirani proizvodi, što je učinjeno nakon reakcije privrednika. Osim toga, primijetio je da su novom listom povećane marže.

“Realnost je da se brišu kategorije poput ‘svježe meso’, ‘kravlje mlijeko’ i slično, a uvodi se 15 novih proizvoda poput ‘mlijeko bez čepa’, ‘juneća rebra s kostima’, ‘jaja M klase’, ‘margarin bijeli’, itd. Pritom su sve marže povećane novom odlikom, što se može jasno vidjeti na priloženim fotografijama. Dakle, nije devet plus šest, već 15 specifičnih proizvoda koji su dogovoreni s velikim trgovinskim lancima (uz poništenje prvih devet). Plus povećane marže”, objasnio je Čavalić.

Poručio je Vladi FBiH da je legitimno mijenjati odluke, ali da nije potrebno da namjerno ili nenamjerno dezinformiše javnost

Ponovio je da je protiv ograničavanja marži, jer ne smatra da je to antiinflacijska mjera. Napomenuo je da je inflacija prvenstveno monetarni problem te da mjere moraju biti u skladu s tom činjenicom.

Također je podsjetio da je predlagao da se poduzmu mjere da se prije svega pomogne socijalno ugroženim građanima. Čavalić je kao predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH pozivao vladu da povuče odluku o zamrzavanju cijena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79