Jedemo govedinu iz Poljske: U BiH uvezeno 52,3 miliona kilograma mesa

Jedemo govedinu iz Poljske: U BiH uvezeno 52,3 miliona kilograma mesa


Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od svih pošasti s kojima se bore najveća prijetnja prekomjerni uvoz mesa. Iz tog razloga oni ne mogu prodati ono što proizvedu, što je, između ostalog, dovelo i do gašenja farmi.

Svake godine na dnevnom redu je inicijativa kojom se traži uvođenje zaštitnih mjera kojima bi se uvoz mesa reducirao, a meso kupovalo od domaćih proizvođača.

Da je situacija alarmantna po domaće proizvođače, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Naša država uvozi na tone mesa, a izvozi ga na kašičicu.

Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 312,7 miliona maraka, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 35,1 milion maraka.

Prema tome, od januara do kraja avgusta na domaće tržište su stigla 52,3 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz Bosne i Hercegovine na inozemna tržišta plasirano svega 6,7 miliona kilograma mesa. Najviše ovih proizvoda stigloje iz Italije, Nizozemske i Poljske.

Najviše je uvezeno goveđeg mesa, i to 19,7 miliona kilograma, čija je vrijednost viša od 164 miliona maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine koje je iz inozemstva u našu zemlju stiglo 10,4 miliona kilograma, u vrijednosti od 48,7 miliona maraka.

Kada je riječ o izvozu, najviše je izvezeno mesa peradi, i to 5,2 miliona kilograma, čija je vrijednost iznosila 23,4 miliona maraka.

Podaci UIOBiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 miliona kilograma mesa, u vrijednosti od 398,3 miliona maraka. Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. godine na strano tržište plasirano je 7,7 miliona kilograma mesa, vrijednog 32,4 miliona maraka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija