Jedno ime se spominje: Ko će privremeno mijenjati Mirzu Ganića na funkciji premijera ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić (SDA) podnio je jučer ostavku na toj funkciji, budući da je pobijedio na izborima za gradonačelnika Visokog. U međuvremenu je do konačne odluke o tome ko je novi premijer ZDK potrebno imenovati njegovog zamjenika.

Kako je za Faktor kazao Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranske demokratske akcije (SDA), Ganić je dao ostavku onako kako to nalažu procedure da bi mogao preuzeti mandat načelnika.

– On je pismeno podnio ostavku i Skupština ZDK treba da ga razriješi. Sastav Vlade do daljnjeg ostaje isti. Jedan od ministara će se imenovati za vršioca dužnosti ili premijera po ovlaštenju iz postojećih ministara – kazao je Galijašević.

Što se tiče imenovanja novog premijera ZDK, ko će doći na tu funkciju, bit će poznato naknadno.

– Čekaju se konačni rezultati, što će trajati otprilike mjesec kada ćemo izaći sa imenom novog premijera, koji će zamijeniti Ganića, a to svakako trebaju da urade organi SDA u ZDK. Kantonalni organi stranke će odlučiti ko će biti taj koji će dobiti privremeno upravljanje na mjesec. Dosad je bila praksa da u odsustvu premijera to bude Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tako da bi vjerovatno on mogao biti privremeni premijer do konačnog imenovanja – istakao je Galijašević.

Sagovornik je dodao da su, između ostalog, veoma zadovoljni izbornim rezultatom.

– Mi smo zadovoljni ovim izborima jer smo pored postojeće četiri dobili i dvije nove općine, te zadržali isti broj glasova koji smo imali prije dvije godine. Dakle, povećali smo broj načelnika i zadržali isti broj glasova – naglasio je Galijašević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79