Jelena Trivić upozorila: RS čeka katastrofa

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, je upozorila na zabrinjavajuće posljedice zaduživanja Republike Srpske, ukazujući da bi nepromišljeno i neplansko zaduživanje moglo dovesti do ozbiljnih ekonomskih izazova. Zvanični podaci Ministarstva finansija Republike Srpske, prema njenim riječima, ukazuju na potencijalnu katastrofu u narednim godinama.

Jelena Trivić je naglasila da će otplata duga biti izazov ne samo ove godine, već i u naredne dvije godine, s ratom kredita od preko milijardu maraka. Posebno je ukazala na kritičnost 2026. godine, kada dospijevaju obveznice emitovane na Londonskoj berzi, a otplata duga će dostići rekordnih 1,6 milijardi KM.

“Godinama upozoravam na stihijsko, neplansko i nedomaćinsko zaduživanje Republike Srpske koje ugrožava potencijale njenog ekonomskog rasta”, istakla je Trivićeva. Navela je da je njeni upozorenja temeljila isključivo na zvaničnim podacima, dodajući da su je kritike na osnovu tih upozorenja gotovo potaknule na odseljenje u drugi entitet.

Trivićeva je demantirala tvrdnje da je govorila o bankrotu, te je istakla da je naglašavala održivost duga koji, kako tvrdi, ima širok raspon negativnih efekata na ekonomiju. Upozorila je da se sredstva dobijena kroz zaduživanje često koriste za opštu potrošnju, što može kočiti srednjoročni i dugoročni ekonomski rast.

Na kraju je izazvala stručnjake da ponude svoj pogled na situaciju: “Neka stručnjaci poput Zore Vidović objasne da budžet nije prenapregnut, da smo stabilni i da neće biti ugrožena likvidnost budžeta.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79