Jelena Trivić upozorila: RS čeka katastrofa

Jelena Trivić upozorila: RS čeka katastrofa


Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, je upozorila na zabrinjavajuće posljedice zaduživanja Republike Srpske, ukazujući da bi nepromišljeno i neplansko zaduživanje moglo dovesti do ozbiljnih ekonomskih izazova. Zvanični podaci Ministarstva finansija Republike Srpske, prema njenim riječima, ukazuju na potencijalnu katastrofu u narednim godinama.

Jelena Trivić je naglasila da će otplata duga biti izazov ne samo ove godine, već i u naredne dvije godine, s ratom kredita od preko milijardu maraka. Posebno je ukazala na kritičnost 2026. godine, kada dospijevaju obveznice emitovane na Londonskoj berzi, a otplata duga će dostići rekordnih 1,6 milijardi KM.

“Godinama upozoravam na stihijsko, neplansko i nedomaćinsko zaduživanje Republike Srpske koje ugrožava potencijale njenog ekonomskog rasta”, istakla je Trivićeva. Navela je da je njeni upozorenja temeljila isključivo na zvaničnim podacima, dodajući da su je kritike na osnovu tih upozorenja gotovo potaknule na odseljenje u drugi entitet.

Trivićeva je demantirala tvrdnje da je govorila o bankrotu, te je istakla da je naglašavala održivost duga koji, kako tvrdi, ima širok raspon negativnih efekata na ekonomiju. Upozorila je da se sredstva dobijena kroz zaduživanje često koriste za opštu potrošnju, što može kočiti srednjoročni i dugoročni ekonomski rast.

Na kraju je izazvala stručnjake da ponude svoj pogled na situaciju: “Neka stručnjaci poput Zore Vidović objasne da budžet nije prenapregnut, da smo stabilni i da neće biti ugrožena likvidnost budžeta.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija