Jugosloveni u Srbiji traže da im se prizna pravo na naciju

Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama, navode u saopštenju

Narodni pokret Jugosloveni saopštio je danas da je predao inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da se Jugoslovenima prizna status nacije.

– Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina – stoji u saopštenju.

Dodali su da, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci su sjećanja na postojanje, kako države koja je „ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, takođe ponosno, nosio ime Jugosloveni“.

Poručili su da nisu „samo puki nostalgičari“ za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve karakteristike, kako etničke tako i ostale fenotipske, karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živjeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti „na koje su i te kako ponosni“.

– U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih dioba već kao integrativne djelove jedne, jugoslovenske, ali i državne cjeline – piše u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79