Jurišić: Sada će pasti maske, problem BHRT-a otkriva pravo lice političke volje

Jurišić: Sada će pasti maske, problem BHRT-a otkriva pravo lice političke volje


Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Duška Jurišić, istakla je ozbiljnost problema Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) te nedostatak političke volje za njegovo rješavanje. Naglasila je kako će sada biti razotkriveni stvarni stavovi onih koji su obećavali rješenje ovog pitanja, a istakla je i ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR) u formiranju sadašnjeg Javnog servisa.

Jurišić je podsjetila na odluke OHR-a koje su utjecale na oblikovanje sadašnjeg javnog servisa, ističući kako je OHR preuzeo značajnu odgovornost za uređenje RTV sistema u BiH. Navela je da bi moguće novo zakonsko rješenje moglo pružiti djelomičan odgovor na probleme BHRT-a, ali je istaknula potrebu za većim uključivanjem radnika, sindikata i upravnog odbora u proces donošenja odluka.

Posebno je osudila nametanje zakonskog rješenja BHRT-u 2017. godine, koje je omogućilo Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) da se izuzme iz sistema raspodjele sredstava od RTV takse. Jurišić je istakla neprihvatljivost tog postupka i naglasila potrebu za rješavanjem problema finansiranja BHRT-a.

“Potpuno je neprihvatljivo i na razini krivičnog djela da se 2017. BHRT-u nametne rješenje koje je protivzakonito, koje je omogućilo da RTRS izađe iz zakonskih okvira i da pretplatu na području RS zadrži samo za sebe i o tome se šuti sedam godina i BHRT je tu bio prisiljen na jedino zakonsko rješenje.”

Kazala je kako FTV prikuplja RTV taksu, ali smatra da raspodjela nije bila korektna, te da rješenje treba tražiti u korijenima.

“Slažem se da treba poći od korijena problema, RTRS je prvi iskočio iz zakonskih okvira, kod vasti u RS ne postoji volja da se BHRT-u pomogne, Dodik je na jednoj od press konferencija kazao da to treba ugasiti.”

Ja duboko vjerujem kada je riječ o Trojki da mora postojati jasan kristalisan interes, naglasila je Jurišić.

“Ako je sve stvar dogovora, BHRT mora da bude jedan od uslova. Kao što sam rekla, Zakonom i izmjenama se nešto može izmijeniti, međutim riješiti pitanje finansiranja treba što je prije moguće riješiti.”

Jurišić je apelirala na Elektroprivredu BiH i Vladu FBiH da pronađu rješenje za raspodjelu novca namijenjenog radnicima oba emitera, predlažući da se 50% novca dodijeli BHRT-u, 25% FTV-u, dok bi preostalih 25% ostalo na računu dok se politički i upravljački organi ne dogovore.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija