Kada će građani BiH početi dobijati 70 miliona eura pomoći od EU?

BiH je od EU dobila 70 miliona eura kako bi se osigurala pomoć stanovništvu za rješavanje energetskih izazova.

Domaćinstva u bh. entitetu RS, već su počela dobijati ovu vrstu pomoći, dok građani u FBiH još čekaju prve uplate.

Isplata pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva u RS-u počela je 7. septembra, a očekuje se da će potrošači koji ispunjavaju uslova za novčanu pomoć iz instrumenta pretpristupne pomoći EU IPA 3 tu pomoć dobiti do kraja ovog mjeseca.

Za većinu korisnika isplate su već završene, isplate su u toku za određeni dio korisnika koji bi pomoć trebali dobiti poštanskom doznakom.

“Nakon provedenih procedura, Vlada RS-a utvrdila je da je ukupan broj osoba čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu novčane pomoći za troškove grijanja u RS-u veći od 67.000, a novčana pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46. KM – poručili su nam iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a..

Sredstva se dodjeljuju za ukupno šest kategorija energetski ugroženih kućanstava:

– nezaposleni borci od prve do pete kategorije do 60 godina starosti, koji su korisnici mjesečnog novčanog primanja na osnovu Odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata RS-a od prve do pete kategorije;

– branioci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema ažuriranim podacima iz evidencije Ministarstva rada i invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe;

– korisnici penzije (osim razmjerne) u iznosu koji ne prelazi polovicu najniže plaće utvrđene Odlukom o najnižoj plaći u RS-u za 2023. godinu, odnosno 350 KM.

– korisnici prava na novčanu pomoć temeljem zakona kojim se uređuje područje socijalne zaštite;

– korisnici prava na doplatak za djecu temeljem zakona kojim se uređuje područje dječje zaštite;

– osobe starije od 65 godina pod uvjetima propisanim Odlukom o načinu realizacije paketa energetskih potpora energetski siromašnim potrošačima Vlade RS-a, a koje su se našle na utvrđenoj listi korisnika nakon javnog poziva postupak je proveden.

– Stoga postoje različiti zahtjevi za svaku od kategorija, tako da ukupan prihod po kućanstvu nije uslov za sve – naveli su nam iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Uprkos značajnom finansijskom iznosu koji je EU obezbijedila, ovi složeni procesi dodatno komplikuje proces raspodjele sredstava.

Pitanje raspodjele sredstava je osjetljivo i zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se osigurala transparentnost, efikasnost i pravična raspodjela pomoći.

Federalno ministastvo rada i socijalne politike će zbog kompleksnosti ovog pitanja igrati ključnu ulogu u procesu raspodjele očekivane pomoći tokom nadolazeće jeseni. Naravno Vlada FBiH stoji iza cijele priče i ima jurisdikciju nad provedbom ovog pitanja.

Kada bi mogla početi isplata, da li postoje određene poteškoće i da li je suštinski problem što nemamo “socijalnu kartu” te tačan broj ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, saznati ćemo uskoro kada će resorno ministarstvo održati sastanak s predstavnicima EU nakon čega će blagovremeno obavijestiti javnost o poduzetim koracima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79