Kako je Crnadak ponizio Trojku: “Da ste im rekli da rade sklekove, radili bi ih!”

Kako je Crnadak ponizio Trojku: “Da ste im rekli da rade sklekove, radili bi ih!”


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku na osmoj posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

“Za nas nije patriotizam da se busate u prsa, da svaka tri dana imate posebnu sjednicu i donosite zaključke koje ne provodite”, kazao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

Patriotizam nije da imamo okupirane instirucije, kaže Crnadak, nego da postoje jake institucije koje donose odluke koje se provode.

“Nije patriotizam da slušamo lovačke priče kako Amerikanci sprečavaju RS da vrati dug za Bečku berzu”, rekao je Crnadak.

Što se tiče predloženog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoeiji Srpske, Crnadak je tražio objašnjenje za njegov član 3. u kome se kaže da je obaveza institucija u RS da zaštite naše ljude ako bi, zbog primjene zakona, došlo do procesuranja pred Sudom BiH.

“To znači ako Sud BiH izda nalog da nekog privede u RS, naš MUP će biti obavezan da to spriječi. Naoružana SIPA, naoružana naša policija. Imamo situaciju da je jedan brat u MUP, drugi u SIPA? Da li mi glasamo za to”, pitao je Crnadak.

Imali ste partnere iz Trojke koji bi radili šta god da im kažete. Da st im rekli radite sklekove, radili bi sklekove” – izjavio je Crnadak

@bih20233

♬ original sound – bih2023

Također PDP (Igor Crnadak) predložio da Narodna skupština RS usvoji zaključak kojim se zvaničnici iz RS u institucijama BiH obavezuju da “ne učestvuju u radu” institucija BiH dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. Ranije je Milorad Dodik saopćio da će SNSD i
podržati ovaj zaključak.

Ovaj akt, koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske, predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Srpske.

Od ukupno 65 prisutnih poslanika, 56 je glasalo za usvajanje ovog akta, a niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Usvojena je i odluka o prijevremenom stupanju na snagu ovog zakona i to narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U vezi s ovim aktom usvojen je zaključak skupštinske većine – SNSD, SP, DEMOS, US, NPS, SPS i DNS prema kojem Narodna skupština zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o ustavnom sudu BiH.

Osim pitanja reforme tog suda, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

Narodna skupština Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se navedena dva prioriteta ne riješe.

Prema zaključku, Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U zaključku je navedeno da će Narodna skupština Republike Srpske prema institucijama i organima Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad osme posebne sjednice parlamenta.

Nakon osme, uslijediće deveta posebna sjednica o vetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, odnosno nakon što je Cvijanovićeva nedavno preglasana na sjednici Predsjedništva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija