Kako je država potrošila dodatnih 42 miliona maraka na policiju, koja neće biti ni vakcinisana?

Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini pozdravio je odluku Vijeća ministara da djelimično uvaži zahtjeve Sindikata i koriguje iznos osnovice za 2021. godinu te poziva Predsjedništvo BiH da prijedlog budžeta što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru.

– Smatramo neosnovanim zahtjeve za izdvajane radi sanacije posljedica pandemije. Imamo podatak da je za prošlu godinu izdvojeno 42.000.000 za koje nije poznato u koje su svrhe utrošeni obzirom da uposleni u policijskim tijelima koji su podnijeli najveći teret i nisu mogli raditi od kuće kao pojedini, nisu dobili nikakvu zaštitnu opremu ni iz donacija niti iz sredstava koje je izdvojilo Vijeće ministara i dalo na korištenje policijskim tijelima. Osim toga, policijski službenici sa nivoa države nisu u planu vakcinacije – kaže predsjednik Saveza Sindikata Dragan Krvavac.

On kaže da dok su entiteti i kantoni nagrađivali policijske službenike, na državnim policajcima se planiraju praviti uštede.

– S tim u vezi, Savez se nada da će svi nadležni organi uvidjeti stvarnu potrebu vraćanja iznosa osnovice koji je još prije vise od 10 godina uzet uposlenima u policijskim tijelima kada su za nas počele uštede dok su se drugi razmetali sa povećanjima plata, raznim dodacima i slično. Predstavnici Saveza će sa velikom pažnjom pratiti dešavanja u vezi budžeta, o eventualnom poduzimanju određenih daljih aktivnosti odluku će donijeti organi Saveza – kaže Krvavac.

Podsjećamo, u Savezu traže mjesecima da im se vrati osnovica na plaću u iznosu od 535 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79