BHRT o gašenju signala RTV FBiH: Nismo ih ugasili, samo smo im uskratili usluge

U svjetlu nedavnih nesporazuma i pogrešnih interpretacija, Poslovodni odbor BHRT-a oglasio se saopćenjem kako bi razjasnio situaciju vezanu za odnose s Radio televizijom Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH).

Iz BHRT-a naglašavaju da nisu ugasi signal RTV FBiH, čemu svjedoči i nesmetano emitovanje Vijesti i Dnevnika.

Osnovni razlog za medijsku zabunu proizlazi iz privremenih mjera koje je BHRT primijenio, a koje se odnose isključivo na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga RTV FBiH zbog dugovanja. “Jasno želimo staviti do znanja da se mjere nisu ticale gašenja signala, već privremene obustave usluga zbog neizmirenih finansijskih obaveza,” pojasnili su iz BHRT-a.

U saopćenju se navodi da RTV FBiH duguje BHRT-u značajna sredstva, gdje samo za posljednja četiri mjeseca dug iznosi oko 1,5 milion KM, dok je ukupni višegodišnji dug za pružene usluge oko 15 miliona KM. Ovaj dug je trenutno predmet sudskih postupaka.

Također, BHRT je istakao da sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH obavljaju njihovi zaposlenici, i to po cijenama koje se nisu promijenile već dvije decenije.

Dodatno, demantovali su i netačne informacije koje su se pojavile u javnosti o navodnom pružanju usluga i prebacivanju sredstava od RTV takse Radio-televiziji Republike Srpske, naglašavajući da su te tvrdnje bez osnove.

Saopćenje Poslovodnog odbora BHRT-a dolazi kao odgovor, kako kažu, na široko rasprostranjene nesporazume i kao pokušaj da se javnosti pruže tačni detalji o njihovoj poslovnoj politici i trenutnim pravnim pitanjima sa RTV FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79