Kako je presuda Fadilu Novaliću dospjela u javnost prije zvanične objave?

Advokatske komore Federacije BiH i RS-a uputili su zajedničko saopćenje povodom posljednjih dešavanja koja se vezuju sa presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi” i zbog informacije koje su se pojavile u javnosti i prije same presude.

Naime, Advokatska komora Federacije BiH i Advokotska komora RS, u ime očuvanja advokature, kao nezavisne i samostalne profesionalne djelatnosti, izražavaju ozbiljnu zabrinutost posljednjim dešavanjima vezano za Sud BiH.

Na samom početku, u zvaničnom soapćnju kažu da su sa nevjericom čitali i pratili informacije o ishodu presude u predmetu “Respiratori”, koje su se pojavile u medijima pet, šest dana prije zakazanog ročišta za zvanično objavljivanje presude.

“Nevjerica se pretvorila u ozbiljnu zabrinutost i uzdrmala povjerenje u ovu pravosudnu instituciju, danom objave presude i činjenicom da je izreka presude bila identična sa onom kojom je javnost bila upoznata putem medija, pet, šest dana prije objave”, navodi i nastavljaju:

“Nemamo namjeru komentarisati presudu, niti se upuštati u materijalno pravne i procesne aspekte ovog procesa, ali, ne možemo, kao dio pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, da ne izrazimo svoj stav da ovakve situacije unose dodatno i duboko nepovjerenje u reformu pravosuđa i pravosuđe u cjelini, ali i u integritet sudaca,te ozbiljno narušava pravo na pravično suđenje”, kažu advokati.

Smatraju i očekuju da će ovlaštene osobe u Sudu BiH izvršiti provjere, kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa i kakva će presuda biti donesena, prije zakazanog dana objavljivanja iste.

Istovremeno, skrenuli su pažnju na nedavni incident koji se, kako kažu, ticao sramoćenja sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. On se, dalje navode, na najgrublji i najnecivilizovaniji način obraćao sudiji tog Suda. Bez ikakvog opravdanja, u ovom slučaju, izvršeno je objavljivanje u javnost kompletnog dokumenta koji je sadržavao izraze vrijeđanja i omalovažavanja sudije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79