Kako je SNSD odustao od smjene Zukana Heleza

Ni mjesec dana nije prošlo a poslanici SNSD-a i i Srpskog bloka odustali su od smjene ministra odbrane BiH Zukana Helezna a u vezi sa njegovim izjavama da u Republici Srpskoj postoje kampovi za obučavanje paravojnih formacija i da ih između ostalog vode Rusi.

Nije bilo mnogo objašnjavanja zbog čega se odustalo osim uobičajenog pravdanja da “ima prečih stvari”, da se radi na poboljšanju ” života građana” i “radu na boljoj budućnosti za sve”.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić rekla je da ne treba posebno objašnjavati zbog čega se odustalo od smjene Zukana Helezna, jer postoji dogovor SNSD-a , HDZ-a i Trojke o važnijim stvarima a da je u Tužilaštvu BiH već formiran predmet po ovom pitanju.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez dao je izjavu kao svjedok u ovom predmetu

“Na potezu je pravosuđe a mi u ovom Parlamentu treba da radimo ono što smo obećali građanima Bosne i Hercegovina,a to je usvajanje bitnih i važnih zakona i da se dogovaramo kako da obezbijedimo bolju budućnost” reklaj e Sanja Vulić.

Branislav Borenović poslanik PDP-a je rekao da je SNSD odustao od smjene Heleza jer je dogovoreno da odustanu ukoliko žele da poslanici Trojke glasaju protiv smjene Staše Košarca. Inicijativa za smjenu Košarca zbog optužbi za nasilje u prododi nije prošla jer su protiv glasala 22 poslanika vladajuće koalicije a mnogi su rezultate glasanja pozdravili čak i aplauzom. Borenović je rekao da je sjednica bila sramna.

“Ovo je bila klasična trgovačko-foteljaška razmjena i dogovor u kojem ih apsolutno ne interesuje ni izazivanje nemira, ni uznemirenosti, ni kampovi, terorističke organizacije, ne zanima ih ni nasilje nad ženama, već samo beskrupulozna fotelja i vlasti, privilegija, budžet..Nisu imali hrabrosti da učine ono što je bila njihova ne samo moralna već i insitucionalna obaveza da zaustavimo nasilnike u ključnim institucijama ove zemlje. Njihov ključni izgovor je da nema pravosnažne sudske odluke za nasilje. Ključna je porukama svim ženama da ne prijavljuju nasilje nad sobom jer neće biti zaštićene dok se ne donese pravosnažna presuda a što može trajati godinama” rekao je Borenović.

Sanja Vulić je odgovorila da se o ovim stvarima treba baviti pravosudni organi, jer nigdje u poslovniku bne piše da poslanici trbaju da budu sudije i tužioci.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sjednica bila farsa.

“Helez nije mogao biti smijenjen glasanjem jer je SDA unaprijed izjavila da neće podržati smjenu Heleza. SDP je znao tu situaciju i čitava ova priča o povlačenju je ustvari da bi se dao alibi SDP-u i ostalim strankama Trojke da ne podrže sankcionisanje Košarca.” kazao je Bosić medijima dodavši da osjeća gorčinu što nijedna žena u parlamentu nije diskutovala već samo Sanja Vulić koja je bila na, kako je rekao, strani nasilnika.

Podsjetimo, Klub zastupnika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je krajem novembra inicijativu za smjenu ministra odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.

U obrazloženju inicijative između ostalog je navedeno da je “posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije”

Kako se navodi u inicijativi SNSD-a, u izjavi koju je Zukan objavio na društvenoj mreži Facebook poručio je, između ostalog, da “kao ministar odbrane ima plan B”, očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

“Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u Bosni i Hercegovini, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka”.

Podsjećamo da je tih dana Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio kako nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Savjet ministara BiH dok je Zukan Helez ministar. U maniru “ping ponga” odmah mu je uzvratio ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, poručujući da Trojka može blokirati sve što se tiče vanjske trgovine dok je ministar Staša Košarac.

I očigledno da je u međuvremenu pao dogovor i da su u vodu pale teške riječi, da se sve može kad se male ruke slože, odnosno kada postoji jedinstveni interes da ostane u udobnim foteljama a da se velike priče ovdje veoma lako zaborave.

Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke se pita da li je SNSD odustao od smjene Heleza koji vrijeđa Srpsku jer je on povukao izjavu, uputio izvinjenje ili je pao dogovor sa bošnjačkim strankama da se sačuva fotelja ministra Košarca, čovjeka koji se dovodi u vezu sa porodičnim nasiljem?

“Da li je važnija fotelja Staše Košarca od interesa Republike Srpske? Nikada neću prihvatiti takvu “politiku” jer je neodgovorna”, pojasnio je Miličević.

On je rekao da SNSD već četiri godine svojim djelovanjem u Sarajevu pokazuje da se vode ličnim a ne nacionalnim interesima.

“Povlačenje inicijative o Helezovoj ostavci iznuđeno je da Košarac kojim slučajem ne bi bio smijenjen danas. Ponovo su pokazali da im lični interesi znače više nego kazniti one koji su djelovanjem ugrozili dignitet funkcija koje obavljaju”, zaključio je Miličević.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da se postavlja postavlja logično pitanje čemu još jedna politička igra?

“Kao da nam nije dosta nadmudrivanja i svakodnevnih prepucavanja političkih aktera. Znali smo da od ovog igrokaza ništa neće biti, znali su to i glavni glumci, trebalo je baciti kosku medju gradjane i baviti se time čije će uvrede dosegnuti dalje, ko će koga više oblatiti i nakon toga se posuti pepelom a prst uprijeti u nekog drugog krivca. Ovakve igre vrijedjaju zdrav razum do kojeg malo kome da je stalo” kaže Tanja Topić za BUKU.

Jedina dosljednost, ističe naša sagovornica, koju smo ovdje vidjeli jeste ona u medjusobnom vrijedjanju a potom kratkoj pameti cjelokupnog drustva.

“Ova saga puniće novinske stupce još nekoliko dana a onda će je politički akteri zamijeniti novom” zaključuje Topić za BUKU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79